Blog 2010. 11. 04.

4 jedlá, ktoré bojujú proti únave

Každý týždeň vo štvrtok vám prinesieme článok zaradený do kategórie Blog – Stravovanie a zdravie. Dúfame, že si v ňom nájdete to svoje a pomôžeme vám poukázať na problémy v stravovaní a životospráve a možno ich dokonca aj vyriešiť! Ak by ste mali záujem venovať svoj pohľad na vec, alebo dobré rady a nápady v tomto smere ostatným čitateľom, ozvite sa nám na mail. Dúfame, že sa nám podarí vytvoriť skvelý team blogerov, ktorí radi pomôžu mnohým z vás zvýšiť kvalitu života a budú prispievať aj častejšie, ako len raz do týždňa.

Ovsené vločky

Tie síce nemajú práve najnižší glykemický index, no sú jedným z mála jedál, ktoré pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi na optimálnej úrovni. Navyše v tomto smere prekonáva akékoľvek celozrnné pečivo, a tiež je právom považované za takzvané super-jedlo (super food), ak dôjde na podporu zažívania.  A aj to sú dôvody, prečo ich mnohí odborníci odporúčajú svojim diabetickým pacientom.

Fungujú tak preto, lebo trávia vo vašom žalúdku najkratší čas zo všetkých možných jedál, čo znamená, že fungujú ako najrýchlejší prísun energie. Vysoký obsah vlákniny vás zase nasýti na dlhší čas a tak predchádza prejedaniu sa počas dňa, čo zase často vedie k zbytočnej strate energie a zvyšovaniu hmotnosti.

Najlepšie je jesť ich na raňajky, klasicky s mliekom.

Jogurt

Je tak krémový a jemný, že ho vaše telo spracuje rýchlejšie ako pevné jedlo. A vďaka množstvu karbohydrátom a obľúbeným probiotickým kultúram sú dobré pre vaše zdravie. S proteínmi vám zase získaná energia ostáva dlhšie. Karbohydráty sa spaľujú rýchlo a proteíny ostávajú v žalúdku dlhšie.

Nie je žiadne pravidlo, kedy by ste mali jesť jogurty. Čas na dobrý jogurt je od rána do večera. Najlepší pre vás je kvalitný grécky jogurt, ktorý obsahuje a dva krát viac proteínov! Jedzte jogurt na raňajky aspoň tri krát do týždňa a môžete očakávať zlepšenie zažívania. Extra bonus, ak pôjde o nízkotučný jogurt.

Špenát

Aj keď sa ukázalo, že omnoho vyšší obsah železa ako všade inde bol len výsledkom chybného výpočtu, naďalej figuruje medzi najpriaznivejšími jedlami pod slnkom. Bojuje proti starnutiu, obezite i rakovine a v neposlednom rade zlepšuje zrak. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín a tak jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Železo je tiež veľmi dobré v boji proti únave – tak fyzickej, ako i psychickej.

O špenáte by sa oplatilo asi skôr napísať úplne samostatný článok, výpočet toho dobrého je takmer nekonečný, jednoducho verte tomu, že je skvelý. A netreba ho jesť len v klasickej prívarkovej podobe, ako ho poznáme aj zo školskej kuchyne.

Pravidlo ohľadom konzumácie špenátu tiež neexistuje. čím viac, tým lepšie – samozrejme s mierou, ale nepredpokladám, že niekto len tak začne oddnes s nárazovou dennou konzumáciou len pre tento článok. 🙂 No radšej si ho doprajte čerstvý v šaláte, alebo ako prílohu k obedu, či zapečený do pečiva.

Oriešky a semienka

Nie je náhoda, že celá nová rastlinka rastie zo semienka. Obdobne ako vajíčko, v ktorom rastie kuriatko, musí teda obsahovať veľké množstvo ‚toho dobrého‘. Obsahujú veľké množstvo kvalitných proteínov, omega-3 tuky, horčík, viamíny B1, B2, B3, riboflavín, železo, meď a tak ďalej, a tak ďalej. A toto všetko pomáha tvorbe energie. Kedy ich jesť? Napríklad prisypané k ovseným vločkám, alebo aj ako dezert, či pred telkou. Nepreháňajte to ale, oriešky by vám mohli pomôcť pribrať!