štvrtok, apríl 25. - Márk (hu) - Marek (sk) 1 EUR = 0 HUF 19 °C
Región

Folkloristri si vyskúšali pravú dedinskú zabíjačku

Pravú dedinskú zabíjačku si dnes vyskúšali členovia folklórneho súboru Dunaj v Komárne.

Za asistencie skúseného poľovníka vyrábali klobásy, jaternice, krvavnice, tlačenku, varili zabíjačkovú kapustnicu. Zo zabíjačky si každý z 27 tanečníkov i hudobníkov odnesie domov malú výslužku. Zabíjačka vyvrcholí spoločnou večerou folkloristov s novozvoleným primátorom Antonom Marekom, riaditeľom Gymnázia Ľ.J. Šuleka Ondrejom Gajdáčom a predsedom Matice slovenskej v Komárne Jozefom Černekom. Bude to naozaj bohatá večera. Pečené jaternice, klobásy, pečené rebierka, zabíjačková kapustnica a k tomu pravý slovenský zemiakový šalát, uviedol Černek, ktorý folkloristom pri zabíjačke aj pomáhal.

Samotné zaklatie dvoch prasiatok, ktoré spolu vážili 250 kilogramov, zabezpečili odborníci z miestneho mäsokombinátu. Ďalšiu prácu už museli zvládnuť samotní folkloristi. Dievčatá večer pred zabíjačkou načistili cibuľu, cesnak a pripravili všetky potrebné koreniny a suroviny, ktoré k zabíjačke patria. Samotná zabíjačka sa začala v skorých ranných hodinách. Raňajky už boli presne také, ako zvykli v tento deň raňajkovať naši starí rodičia. Tvorili ich varené a pečené vnútornosti z prasiatok. Na obed bude silná mäsová polievka, pečené rebierka a vnútornosti, opísal zvyky Černek. V komárňanskom regióne sa pri zabíjačke vyrábajú z krvi a žemlí krvavnice, z ryže a uvarených vnútorností jaternice, recept na pikantnú klobásu pochádza z Maďarska. Špecialitou je pečená bravčová panenka plnená klobásovou zmesou.

Časť mäsa zo zabíjačky odložia folkloristi na kapustnicu, ktorú ochutnajú návštevníci výročného predstavenia folklórneho súboru v Komárne 19. decembra. Súbor oslávi 51. výročie svojho založenia.

ZDROJ: TASR
FOTO: facebook.com

FEL