streda, december 19. - Viola (hu) - Judita (sk) 1 EUR = 322 HUF 1 °C
Mesto

Komárňanská káva dobyla svet

Naše južanské podnebie síce pestovaniu kávy nepraje, v Komárne ju však pražia na svetovej úrovni!

Komárňanská spoločnosť Green Plantation Coffee dosiahla v uplynulých dňoch obrovský úspech, keď na svetovom šampionáte v príprave kávy získal jej reprezentant Lukáš Záhradník titul majstra sveta. Prestížne majstrovstvá World Aeropress Championship sa konali v americkom Seattli a L. Záhradník pripravil tú najlepšiu šálku spomedzi 35 súťažiacich. „Keď som vyhral na Slovensku, tak som najprv neveril. Neskôr som si uvedomil, že všetko sa nám v živote deje z určitého dôvodu, ale vždy sú to veci, ktoré ak prekonáme, posunie nas to vpred. Do Seattlu som šiel s presvedčením vyhrať. To bolo jediné, na čo som sa sústredil,” povedal L. Záhradník.
Aeropress je pritom veľmi mladá forma prípravy kávy, ktorú v roku 2005 vymyslel Alan Adler s cieľom vytvoriť malý, ľahký, prenosný kávovar, ktorý by nielen dokázal pripraviť kvalitný nápoj, ale by tiež dal jeho tvorcom potrebnú slobodu na kreativitu. Ako pre TASR povedal Ľudovít Tóth z agentúry event2all, táto forma prípravy kávy sa stala veľmi populárnou. Vysvetlil, že súťaže v aeropresse sú oveľa voľnejšie v porovnaní s tými klasickými. Súťažiacich obmedzuje iba časový limit, rovnaká káva pre všetkých súťažiacich a rovnaký druh použitia alternatívnej prípravy. Receptúra a štýl prípravy je čisto v rukách súťažiacich. „Receptúru si vymyslia pred súťažou, niektorí až počas prípravy alebo súťaženia a snažia sa tak vytvoriť najlepší chuťový profil,“ hovorí Ľ. Tóth. „Káva je moja životná vášeň. Vďaka slovenskej pražiarni kávy a mojej priateľke Simone som našiel to, čomu sa venujem celým svojím srdcom. Aeropress šampionát je toho dôkazom. Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo,“ hodnotil úspech čerstvý majster sveta. Potvrdil to aj pražiar Valerian Hrala zo spoločnosti GP Coffee.
„Káva, s ktorou vyhral, pochádza z Kostariky, ide o odrodu SL 28, ktorú pestujú prevažne v Keni, takže súťažiaci mali dosť zložitú úlohu vyvážiť chuťovo aromatické charakteristiky dvoch veľmi rôznych svetov. Lukáš si ale zvolil víťaznú techniku – v jednoduchosti je krása,“ povedal. Spoločnosť Green Plantation Coffee dováža od roku 2012 na Slovensko výberové odrody kávy z plantáží, ktoré „rešpektujú prírodu a aj svojich zamestnancov.“

Víťazný recept – Invertovaná metóda
20 gramov kávy namletých na jemnejší filter
Voda teploty 79 C
Pridajte 60 gramov vody
15 sekúnd miešajte otáčaním aeropressu
30 sekundové kvitnutie (nechajte kávu s vodou odpočinúť)
Pridajte zostatok vody
45 sekúnd stláčajte

FEL