Mix 2013. 12. 20.

Kvalitatívne hladovanie a prázdne kalórie

Táto vec je pomerne jednoduchá, nie? Ak sa človek dobre naje, prijme dostatočné množstvo kalórií, bude sýty. Ak prijme nadmerné množstvo, vznikne nadbytok, ktorý organizmus ukladá v podobe tukov. Ak prijme nedostatok, zostane hladný, bude hladovať.

Ak by to bolo takéto jednoduché, fitness priemysel by ročne nezarábal niekoľko miliárd na ľuďoch, ktorí sa snažia schudnúť. Vo svete niekoľkonásobne spracovaných, rafinovaných potravinárskych výrobkov je väčšina potravín plná tzv. prázdnych kalórií. Tieto potraviny majú veľmi vysoký energetický obsah ( t.j. obsahujú veľké množstvo kalórií), ale organizmu neposkytujú takmer žiadne hodnotné, využiteľné výživné látky. Obsahujú nadbytočné množstvo sacharidov a tukov, ale nie tie, ktoré sú cenné pre činnosť svalov, ani tuky bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ak konzumujeme takéto potraviny, organizmus si nevie poradiť s rýchlym prísunom veľkého množstva energie. Ako si s ňou poradí?

Pokračovanie TU.