Kultúra 2017. 04. 16.

Pivo, víno, pálenka a tiež iné dobroty, ktoré nájdete na Komárňanských dňoch

Podstatnou súčasťou každého festivalu, čo za niečo stojí je gastronómia: ľudia sa snažia predviesť tradičné jedlá daného regiónu a samozrejme aj nápoje. Nie je to ináč ani na Komárňanských Dňoch, kde už okrem obvyklých zvykov môžeme počítať aj s novinkami. Vedľa Vínnej ulice bude aj Pivná ulica, Bar so šampanským a aj ochutnávka pálenky; chýbať pravdaže nebudú ani rôzne chuťovky.

Na Vínnej ulici budete mať možnosť ochutnať nasledovné vína

Keďže bola počas Komárňanských dní  každoročne Vínna ulica príliš preplnená, organizátori sa rozhodli tak, že ju tento rok premiestnia na Klapkovo námestie, s myšlienkou, že sa tu návštevníci lepšie zmestia. Okrem domácich vinárov sa zúčastnia aj vinári z hosťovského regiónu Sedmohradska (Erdély). Podarilo sa nám prilákať nielen výborných vinárov zo Sedmohradska, ale aj najväčších vinárov z Rumunska a tiež vinárov z vinárskeho kraja Rékási, kde je rozloha pivníc RECAS 700 hektárov.

Čo sa týka domácich vinárov, stretnete tu už obvyklú „štvorku“: vína z pivníc Bott Fridrich, Kasnyik, Hengerics a Mátyás; Chateau Rubáň; a tiež vína z najväčšieho vinárstva Južného Slovenska a to HR Winery. Zastúpenie budú mať aj Bátorove Kosihy, ktoré sa stali najrýchlejšie sa vyvíjajúcim malým vínnym regiónom a zastupovať ich budú traja vinári z občianskeho združenia SZEGAB, no budeme môcť ochutnať aj vína najznámejšieho vinárstva ELESKO.

Novinkou bude aj to, že na Vínnej ulici bude postavený aj Bar so šampanským pre milovníkov šampanského a šumivých vín. Na tomto mieste budeme môcť ochutnať aj vypovedane drahé a exkluzívne vína.

Čo sa týka pálenky, bude na Komárňanských Dňoch v zastúpení dvoch páleníc: maďarská pálenica Szicsek a Pálenica Karkó z Búču.

Novinkou bude pivná ulica

Je viac ľudí, čo by si miesto vína dali radšej pivo: práve pre nich máme dobrú správu a to tú, že budú mať možnosť ochutnať na Župnej ulici viac druhov pív. Usporiadanie Pivnej ulice sa uskutoční s pomocou pivovaru Hurbanovského Zlatého Bažanta (Heineken). Ochutnať budete môcť už tradičné pivá, ako retro Zlatý Bažant ’73, ale tiež také, ktoré zastupuje Heineken. Tým je napríklad tmavé pivo Bock „tekutý chlieb“. Všeobecne budeme môcť ochutnať 10 -12 druhov čapovaných pív v 3 dl pohároch.

Tak ako aj pivá, tak aj vína budeme mať možnosť ochutnať na jednotný lístok ochutnávky Pív a Vín.

Vedľa pečenej klobásy, cigánskej pečienky a trdelníka si budeme môcť pochutnať aj na rôznych iných chuťovkách

Stánky s jedlom sa budú tiahnuť od budovy múzea po sochu Svätej trojice. Okrem už obvyklých festivalových jedál – pečená klobása, cigánska pečienka, lángoš, trdelník, opekané zemiakové čipsy, atď – si budeme môcť pochutnať na Hot Dogu a tiež budeme mať možnosť ochutnať aj ozajstný americký hamburger. Ďalšou novinkou bude malý gastro kútik, ktorý nájdeme v záhrade múzea: tu budeme môcť ochutnať najmä po domácky vyrobené sladkosti (štrúdľu, koláče, čokolády), ale budeme môcť byť svedkami aj praženia kávy.