sobota, november 25 - Katalin (hu) - Katarína (sk) 1 EUR = 312 HUF 0 °C
Mesto

Predveď svoje schopnosti v plnení klobásy pred desiatimi tisíckami ľudí

Medzi 10.-12.novembrom 2017 bude v našom meste usporiadaný už tradičný Ondrejský jarmok, počas ktorého sa bude už 6. krát konať aj klobásový festival.

Medzi 10.-12.novembrom 2017 bude v našom meste usporiadaný už tradičný Ondrejský jarmok, počas ktorého sa bude už 6. krát konať aj klobásový festival. Na jarmok prichádzajú každoročne záujemcovia ako z okolia, tak aj zo vzdialenejších regiónov a celkovo sa jeho uličkami prejde viac desiatok tisíc ľudí. Jednou z najzaujímavejších udalostí počas jarmoku je celkom určite pól dňa trvajúci klobásový festival, ktorý sa bude tento rok konať 11. novembra na parkovisku v susedstve Mestskej Polície.

História klobásového festivalu sa tiahne od roku 2012, keď sa členovia vedenia nášho mesta inšpirovali novozámockou Súťažou v Pripravovaní klobásy a rozhodli sa zorganizovať podobnú udalosť, ktorá sa koná už tradične počas Ondrejského jarmoku.

„Na súťaž v plnení klobásy prichádzajú každoročne nové tímy. No nájdu sa aj také, ktoré sa na festivale zúčastňujú každým rokom. Jeden z takýchto tímov k nám prichádza až z maďarského mesta Gyula, aby nám z prvej ruky odovzdal duchovno nimi vyrobenej klobásy, ktorá je považovaná za hungarikum. Našim cieľom je prilákať do Komárna aj tímy z väčších vzdialeností a tým spraviť túto súťaž ešte zaujímavejšou. V záujme tohto sme tento rok pripravili jednu výhodu a tou je, že skupinám, ktoré k nám prídu z diaľky viac ako 50km, odpustíme polovicu prihlasovacieho poplatku“ – povedal Dobi Róbert, jeden z usporiadateľov klobásového festivalu.

Tímy, ktoré sa prihlásia do súťaže dostanú  po zaplatení prihlasovacieho poplatku (40 eur/tím) základné suroviny k príprave klobásy, teda 10 kg mäsa a 20 m čriev. Z množstva pripravenej klobásy je potrebné porote odovzdať zhruba 30 centimetrový surový kus, ktorý bude porota hodnotiť najprv v surovom stave a neskôr po upečení odborníkmi budú klobásu bodovať aj podľa jej chuti. Zvyšok pripravenej klobásy je majetkom tímu, takže si ju môžu zobrať domov, alebo ju na mieste upiecť a konzumovať. Okrem iného je dôležité spomenúť, že koreniny na ochutenie klobásy a tiež k plneniu potrebnú techniku zabezpečujú členovia tímu. Podmienkou je, aby bola klobása mletá aj plnená ručnou metódou, takže napríklad použitie automatického mlynčeka nie j na súťaži povolené.

„Výzdoba miesta, kde budú jednotlivé tímy vyrábať klobásu je tiež veľmi dôležitou súčasťou súťaže, keďže vo veľkej miere  aj toto  dotvára celkový obraz tímu. A práve preto budeme okrem 3 najchutnejších klobás hodnotiť aj najkrajšie dekorované miesto prípravy klobásy. Tímom by sme chceli poradiť, aby boli vo výzdobe čo najkreatívnejší, keďže môžu získať nielen jedno hodnotné ocenenie, ale dokonalou dekoráciou sa im ponúka možnosť skvelej reklamy pre svoj tím“- vyjadril sa jeden zo spoluorganizátorov Králik Róbert.

Organizátori 6.ročníka festivalu klobás, ktorý bude usporiadaný počas Ondrejského jarmoku očakávajú prihlásenie súťažiacich z okolia, tiež z väčších vzdialeností, ale aj súťažiacich spoza hraníc. Prihlásiť sa do súťaže je možné do 9.novembra (štvrtok)  na internetovej stránke mesta Komárno, no keďže je počet tímov obmedzený oplatí sa registrovať čo najskôr.

Stretnime sa 11. novembra v Komárne na už tradičnej súťaži v plnení klobásy, ktorej atmosféra bude určite vynikajúca!

Fotky: dunataj.sk

FEL