Mesto 2014. 09. 29.

2,5 milióna eur na obnovu strechy kasární

Mesto získalo dotáciu vo výške 2,5 milióna eur z operačného programu Ministerstva pôdohospodárstva SR na opravu strechy kasární.

Na tlačovej besede k otvoreniu Čierneho labirintu oznámil primátor mesta Komárno Anton Marek, že mesto získalo finančné prostriedky na obnovu zdevastovanej strechy kasární, ktoré patria do systému pevnosti. „Môžem potvrdiť, že sme 2. septembra dostali dotáciu a odovzdali sme potrebné údaje k zmluve. Verejné obstarávanie už prebieha. Podľa pravidiel výzvy musíme dokončiť práce do septembra 2015,“ povedal primátor. Dotáciu vo výške 2,5 milióna eur nebude podľa slov primátora stačiť na obnovu celého objektu. „V prípade kasární hovoríme o streche najdlhšej budovy na Slovensku. Obnoví sa strecha v tvare U v celej dĺžke, financie však nestačia na rekonštrukciu dvoch krídiel,“ vysvetlil. Ako dodal, okrem strechy sa z menších dotácií postupne zrenovuje celá budova.

Vedúci správy pamiatok Ľudovít Gráfel dodal, že financie pre mesto sú už rezervované. „V rámci projektu v budove kasární sa otvorí aj výstava o vojenskej architektúre, lebo nestačí len rekonštruovať strechu, ale treba dať budove nejaký obsah, funkciu,“ myslí si Gráfel.

-vaan-