Šport 2014. 11. 24.

BASKET: Za týždeň dve výhry z dvoch!

Sobota, MBK Rieker COM-Therm Komárno – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 104:77 (21:14, 53:27, 84:55)

Naši basketbalisti sa spočiatku ťažšie rozbiehali. Hostia sa snažili najmä o to, aby si hneď na začiatku stretnutia domáci neurobili náskok, čo sa im aj darilo. Stav bol v úvode vyrovnaný, po trojke Hrabčáka viedli Spišiaci dokonca 8:7. Posledná trojminútovka KOmárna však bola skvelá. Prvú periódu sme zakončili najlepšie, ako sme len mohli. Prišli tri naše trojky, čím sme zo šiestej minúty zo stavu 12:10 išli na 21:14. Druhá štvrtina sa niesla jednoznačne v našej réžii. Tretia trojka Marchyna znemanala naše vedenie 24:14 a komárňanský náskok sa aj naďalej zvyšoval. Ivan Kurilla si síce zobral oddychový čas za stavu 29:17 pre Komárno, no jeho zverencom to nepomohlo. Úplne strelecky vybuchli, domáci ťažili z rýchlych protiútokov a senzačných trojok Marchyna a jeho spoluhráčov. Komárno pokračovalo vo výbornej ofenzíve a v 16.minúte viedlo už 47:25. Už v týchto momentoch si mohol Miljan Čurovič dovoliť poslať na palubovku aj mladých hráčov z lavičky, ktorí sa svojej role nezľakli a prispôsobili sa našej rýchlej a bezproblémovej hre. Aj vďaka nim sme zakončili s takmer dvakrát viac nastrieľanými bodmi ako náš súper.
Začiatok druhého polčasu nás nezastihol v najlepšej pohode. Zrejme pod dojmom vysokého vedenia sme sa nedokázali na úvod stretnutia po veľkej prestávke dostatočne koncentrovať, čo hostia využili. Hostia hrali aktívne, darilo sa im strelecky zo všetkých pozícií a domáci sa naopak nevedeli chytiť. Aj preto sa Spišiaci dokázali priblížiť na sympatický rozdiel z hľadiska priebehu najmä druhej polovici prvého polčasu. V 25.minúte bol stav 58:46 a až od tejto chvíle začalo hrať Komárno opäť to, čo sa od neho očakávalo. Pomohol tiež oddychový čas, zaskvel dôležitými bodmi Jankovič a až posledné dve minúty tretej štvrtiny boli plne v našom podaní. Hostia sa ani nenazdali a do konca tretej štvrtiny sa ich nádeje rozplynuli ako ranná hmla. Prehrávali dokonca ešte väčším rozdielom ako pred veľkou prestávkou, pritom dali viac bodov za týchto desať minút, ako za celý prvý polčas. Pri takmer tridsaťbodovom vedení bolo už v poslednej časti hry rozhodnuté. Hostia bez Bulatoviča skúšali na rozohrávke najmä Hrabčáka a Krajňáka, kým domáci kľúčových hráčov v tejto fáze stretnutia už šetrili. No i napriek tomu sme vyhrali výrazným rozdielom, ktorý musel potešiť početnú divácku kulisu, naši chlapci si potlesk určite zaslúžili. Bravó!
SUMA – SUMÁRUM:
Kým boli Spišiaci na dostrel, tak „hrýzli“ nielen hráči, ale aj ich tréner pod vidinou dobrého výsledku. Našťastie tento jav netrval príliš dlho, kedy nás hostia svojou hrou ohrozovali natoľko, aby sme sa báli o výsledok. Trvalo to v podstate len prvú štvrtinu, potom sa ešte hostia pozviechali a znížili, no nedostali sa pod desať bodov. V druhom polčase to už bola jednoznačná záležitosť Komárna, stovka bola len formalitou. Najviac zaujal výkon Marchyna, ktorého ruka doslova explodovala! Premenil až osem z deviatich trojkových pokusov! Našťastie, priebeh stretnutia nám umožnil, aby si zahrali všetci naši hráči, navyše každý hráč aj bodoval. Stovku zaznamenal netradične Jurčina, diváci šaleli, zápas sa musel páčiť každému. Treba tiež dodať, že Spišiakov sme zdolali už druhýkrát v sezóne, keď sme aj na ich palubovke zaznamenali stovku v jej koši. Početná divácka kulisa takisto prispela k tomuto basketbalovému zážitku, skutočne sa bolo na čo pozerať, naša hra bola vyšeprkovaná mužom zápasu Marchynom a jeho mimoriadne úspešnou streľbou. Vďaka za tento výkon, chalani, proti mladému a húževnatému súperovi víťazstvo rozdielom triedy. Len tak ďalej, MBK Rieker COM-Therm Komárno!
Zostava a body:
Komárno: Marchyn 25 (trojky 8/9), Jankovič 19 (z toho 3 trojky, 5 asistencií), Bilič 13 (5 získaných faulov), Kozlík 12 (z toho 3 trojky), Bannister 9 (8 asistencií), Kratochvíl 9 (5 doskokov), Alawoya 6 (7 doskokov), Halada 4, Maslík 4, Jurčina 2, Slezák 1.
Spišská Nová Ves: Acosta 21 (8 doskokov), Hrabčák 15 (6 asistencií), Brown 12, Hrkač 9, Pipíška 6, Štefánik 5, Krajňák 4, Osvald 3, Kovalík 2, Š.Bečarik 0, Brutovský 0.
Streda, VŠEMvs Karlovka Bratislava – MBK Rieker COM-Therm Komárno 81:94 (17:26, 34:49, 57:68)
Po koši s faulom Haladu sme viedli 3:0, ale Karlovka sa nás spočiatku držala ako kliesť. Hoferica znižoval na začiatku 3.minúty na 6:7 a potom Bečarik trojkou naklonil misky váh na stranu domácich (9:7). Bannister však odpovedal rovnakým spôsobom a v 7.minúte sme už viedli 14:9. Hostia sa rozohrali tým správnym spôsobom, čo potvrdil trojkou Jankovič, keď zvyšoval na 24:18 v náš prospech. Zverenci Milana Černického sa na začiatku druhej štvriny trafili presne trikrát a znižovali na 21:26. Ale potom prišli nesmierne dôležité trojky Marchyna a Bannistera, čím sme v 23.minúte zveľadili naše vedenie na 32:23. Prvýkrát sme sa dostali cez desať bodov štyri minúty pred koncom prvého polčasu, to sme vyhrávali už 38:27. Domácim vypadávala streľba aj naďalej, ktorá však bola podporovaná našou dobrou obranou, preto sa Karlovčania dlho nedokázali trafiť do koša, čo naše družstvo využilo. V 18.minúte sme vyhrávali už 45:29 a prvý polčas sme mali v suchu. Najvyšším rozdielom v stretnutí sme vyhrávali ešte v prvom polčase, keď sme po štyroch bodoch Jankoviča viedli 49:31 a očakávali sme, ako sa bude vyvíjať druhý polčas.
Ten však začala lepšie Karlovka. Kvalitnejšie bránila a v útoku spod koša úspešne strieľala. Aj preto päť minútový úsek na začiatku druhého polčasu vyhrala 12:5 a upravila stav stretnutia na 46:57. Až potom sme sa po bodoch Alawoyu a Haladu konečne odrazili k lepšiemu výkonu v ofenzíve aj my. Lenže náš súper sa zastrieľal a preto sa ho tak ľahko nepodarilo zastaviť. V 27.minúte svietil stav 51:61, aby Židzik zvýraznil prevahu domácich v tomto úseku hry ďalšími bodmi a zrazu to bolo 54:61 z pohľadu domácich. Mierny náskok si však Komárno udržalo až do konca tretej časti hry, no nebolo to z komárňanskej strany ono, bolo badateľné, že domáci siahali po obrate v stretnutí. Papierové predpoklady sme začali opätovne napĺňať v poslednej časti hry. Jankovič zvýšil naše vedenie opäť na dvojciferné, aby Marchyn trojkou upravoval na 75:62 pre Komárno. Od tohto momentu sme už z rúk priebeh hry nepustili a odohrával sa v našej réžii. Marchy pridal ďalšie dve trojky v polovici štvrtiny za sebou, čo znamenalo naše bezpečné vedenie 83:68. V závere sa hralo už len na údržbu, najmä zo strany hostí, no až vtedy, kedy už bolo jasné, že nám víťazstvo nemôže uniknúť. Zvíťazili sme zaslúžene, aj keď sme sa nevyhli droným vpýádakom, no účel a cieľ sme splnili – vyhrali sme nad stále sa zlepšujúcim súperom a to sa počíta!
SUMA – SUMÁRUM:
Domáci síce nastúpili bez zranených Žilíka a Lehmana, no aj v najsilnejšej zostave Karlovky sme chceli v hlavnom meste dobodať naplno. To sa nám zo začiatku aj darilo, domácim sa nepodarilo eliminovať našich strelcov, preto sme si pomerne rýchlo vypracovali dvojciferný náskok, ktorý sme si do konca prvého polčasu ešte navýšili. Na začiatku druhého polčasu nás domáci zaskočili rýchlou hrou, no našťastie sa neskôr začali opäť dopúšťať chýb, čo sme skúsene využili a napokon sme sí výhru nenechali vziať. Výkonom opäť výrazne potešil Marchyn, ktoré je vo vynikajúcej forme najmä spoza trojkového oblúka a dúfame, že sme to touto vetou nezakríkli. Mnoho minút dostal taktiež Maslík, ktorý sa svojej šance chopil dokonale a len jeden doskok ho delil od double-double. Ostatný chalani zahrali tak, ako sa na víťazstvo patrí, preto nemôžeme našich chlapcom nič vyčítať. Od začiatku až do konca išli za jediným cieľom, a to za víťazstvom. Vytýčenú métu sme napokon splnili a natiahli sme našu sériu bez prehry na tri stretnutia a neustále sa držíme v tenom závese za Interom zhodne s Prievidzou na treťom mieste. Veríme, že v podobnom duchu budeme pokračovať aj v sobotu. Fanbus je už plný, preto sa v plnej paráde predstavíme v proti EUCOS Levickí Patrioti! Zápas začína túto sobotu o 18.00 hodine a veríme, že radosť budeme mať aj po záverečnom klaksóne oznamujúci koniec stretnutia. Komárno, do toho!
Zostava a body:
Karlovka: R.Bečarik 20 (z toho 4 trojky), Hoferica 15 (7 doskokov, 5 asistencií) , Židzik 11, Kucsa 11, Hlivák 9, Doležaj 7, Dědeček 6, Kožár 2, Rosíval 0.
Komárno: Jankovič 19, Bannister 19 (z toho 3 trojky, 8 asistencií), Marchyn 15 (všetky trojky, 5/6), Maslík 15 (9 doskokov), Halada 14, Bilič 7 (7 doskokov), Kozlík 3, Alawoya 2 (6 doskokov), Jurčina 0.
(mbkkom.skFoto: Martin Šopinec)