Kultúra 2014. 10. 29.

Fascinovaní elektronikou

Martin Géč je jedným z tých Komárňanov, ktorí jednoducho MUSIA tvoriť. Martin skúša v súčasnosti šťastie s elektro projektom Club 55, kde mu partnerku robí jeho – partnerka,
v súčasnosti už manželka Zuzana.

Nedávno si sa oženil so svojou hudobnou partnerkou. Ktoré spojenie medzi vami vzniklo skôr? Partnerské alebo hudobné?
Skôr to partnerské, aj keď nás zblížila práve spoločná vášeň pre hudbu, takže na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. K tvorbe sme sa dostali až neskôr, keď Zuzka napísala kúsok textu pre moju verziu skladby od Hansa Zimmera. Tú pasáž napokon aj naspievala. V tom čase som uvažoval o vlastnom sólovom projekte, mal som načrtnutých niekoľko trackov. Zuzka chytila pero a doslova za chvíľu k hudbe napísala skvelé texty. Vedel som, že v projekte chcem aj spievať, ale sám som spevy nechcel ťahať, tak som oslovil niekoľko speváčok, ktoré prejavili záujem.

Napokon si sa rozhodol pre Zuzanu. Čo rozhodlo? 

Pre mňa je dôležitý feeling a úplne inak sa spievajú veci, ku ktorým máš vzťah. V okolí je plno speváčok, a samozrejme spevákov, s fantastickým rozsahom a intonáciou. Bohužiaľ ale väčšina z nich nedokáže precítiť to, čo spieva a to uberá hudbe kredibilitu. Preto sme sa rozhodli naspievať si vlastné veci. Máme k nim ten najosobnejší vzťah.

club55

Ako ste sa dostali k tomu, že chcete spolu žiť a tvoriť?
Nedostali sme sa k tomu. Prišlo to spontánne samo.

Keď sa hovori o partnerskom a hudobnom spojení zároveň, vždy si spomeniem na Yoko Ono. A to nedopadlo dobre. Nebojíš sa, že ťa zastrelia?
(smiech) Nie si prvý, koho napadlo nás spájať s týmto slávnym párom a je to pre nás veľký kompliment a zároveň istá “škatuľka”, ktorým sa vždy bránim. Ale… asi by som si mal kúpiť nepriestrelnú vestu. (smiech)

Club 55 je nový projekt, predtým si mal aj iné projekty. Tým si dal definitivne zbohom?
Samozrejme, že nie, ale je pravda, že Club55 mi zaberá väčšinu času. Okrem skladania hudby a nahrávania mám na starosti celú produkciu a mixáž, neustále tvoríme nové veci. Vždy si však rád zahrám naživo s projektmi, s ktorými spolupracujem.

Prečo si sa rozhodol pre štýl elektro?
Prvotný impulz nastal v projekte In Between, ktorý v sebe spája elektroniku a živé nástroje. Produkcia hudby ma uchvátila natoľko, že som sa rozhodol pre nový, čisto elektronický projekt Club55.
Samozrejme, niektoré nástroje sú nahrávané naživo a live predstavenia budú obohatené o nástroje ako saxofón alebo gitara. Tiež ma baví a napĺňa fakt, že pri produkovaní elektronickej hudby je potrebné vytvoriť každý element tracku od mohutných bicích, basových liniek, harmónií, melodických vyhrávok, spevov, perkusií až po finálnu verziu a tvár celého tracku. Všetky nástroje a elementy producent musí prispôsobiť výslednému celku. Nemusí sa napríklad hádať s bubeníkom, prečo tam hrá ten groove, keď to tam proste nesedí. (smiech) Okrem toho všetkého, zvuková paleta elektronických nástrojov je naozaj nesmierna a fascinujúca. Ponúka veľa možností na vyjadrenie emócií a atmosféry.

Prečo vlastne názov Club55?
Je to názov istého miesta, viac prezradiť nemôžem.

Club 55 je nový svieži projekt na scéne elektronickej hudby. Dvojicu Martin Géč – Zuzana Géčová spojila vášeň pre hudbu nielen vo svete hudby, ale aj partnersky. Dnes už manželia vydali v septembri debutové EP s názvom Enjoy the Sound. Projekt vzišiel z Martinovho mladého projektu Imagine, do ktorého vtiahol aj Zuzanu a napokon sa rozhodli pre Club 55.