Kultúra 2014. 11. 26.

Film Felvidék – Horná zem vyšiel na DVD a získal ďalšie ocenenie

Dokumentárny film Felvidék – Horná zem má za sebou úspešný víkend. V piatok pri príležitosti svojho uvedenia na 15. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet 2014 pokrstili jeho tvorcovia spolu s krstnými rodičmi – herečkou Vicou Kerekes a vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom – limitovanú edíciu DVD.

Oceňovaný film o tom, ako zasiahlo povojnové presídľovanie obyvateľstva do životov slovenských a maďarských rodín, si na ňom môžete objednať zaslaním e-mailu na adresu dvd@hornazem.eu.

V sobotu sa tvorkyňa filmu Vladislava Plančíková stala držiteľkou Ceny Nadácie Tatra banky pre tvorcov do 35 rokov v oblasti audiovizuálnej tvorby, filmu a TV. Ocenenie získala práve za scenár, réžiu a animáciu filmu Felvidék – Horná zem, ktorého nápadité spracovanie s prvkami animovaného filmu získava uznania doma i v zahraničí. V októbri priviezli tvorcovia cenu z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Budapešti a okrem toho, že dokument putuje v rámci výberu najzaujímavejších slovenských filmov roka kinami po celej Českej republike, stále sa vďaka unikátnemu projektu Mobilného kina premieta aj v slovenských obciach a priestoroch, ktoré filmovú projekciu bežne neumožňujú. (Informácie nájdete tu)