Mix 2014. 08. 04.

Komárno a jeho okolie ponúkajú množstvo turisticky atraktívnych destinácií

Letné prázdniny, to je čas dovoleniek a výletov. A hoci už možno pracujete a dvojmesačné voľno sa vás netýka, isto sa radi vyberiete zo všedných dní u vás doma a navštívite zaujímavé miesta. A takých v okolí Komárna je naozaj neúrekom! Spýtali sme sa toho najpovolanejšieho – Štefana Tótha, ktorý je prevádzkovateľom turistickej webovej stránky visitkomarno.sk a on vám poradil šesticu zaujímavých miest na výlet! 

Kamaldulský kláštor v Majkpuszte

1

Kvôli prvému tipu prekročíme hranice, no nepôjdeme ďaleko. Majkpuszta je od Komárna vzdialená iba štyridsať kilometrov, takže tí odvážnejší sem dôjdu aj na bicykli. „Je to fascinujúce miesto, kde možno dobiť baterky. A to doslovne,“ hovorí Š. Tóth. Pri veži bývalého kláštorného kostola sa totiž nachádza akási zvláštna geomagnetická anomália. „Zažil som ju na vlastnej koži. Je to niečo úchvatné,“ rozplýva sa. Ak otočíte dlane smerom k zemi, na končekoch prstov a v dlani ucítite akýsi zvláštny tlak pôsobiaci smerom nahor. „Podľa sprievodcov ide o vraj prúd pozitívnej energie,“ dodáva. Kláštor z 18. storočia stojí na kopčeku blízko jazierka, čiže prostredie je príjemné a na výlet s celou rodinou vhodné.
( foto: visitkomarno.sk )

Kostol Presvätej Bohorodičky v Komárne

5

Ak by sa vám predsa len nechcelo z mesta, skúste navštíviť kostol Presvätenej Bohorodičky. Srbská pravoslávna cirkev ho vysvätila už v roku 1511 a tak niet pochýb, že ide o unikátnu stavbu. „Majestátnosti tohto kostola pridáva vôňa spáleného vosku jemne sa ponášajúca po hlavnej lodi, či vôňa starých vyrezávaných drevených lavíc,“ hovorí Š. Tóth. „Magickosť kostola sa prebúdza v podvečerných hodinách jesenného obdobia, kedy veriaci zapaľujú sviečky a zapichujú ich do pieskového podsvietniku pred ikonostasom,“ hovorí a dodáva, že úchvatné divadlo hry svetla a pohupujúcich sa tieňov zanechá v návštevníkoch veľmi hlboký dojem.
( foto: visitkomarno.sk )

Bazilika v Ostrihome

2

Nehovorte, že ju nepoznáte! Bazilika, ktorej kupola sa týči do výšky viac ako sedemdesiat metrov, je symbolom mesta Ostrihom. Už pri ceste od Komárna sa Vám pred Močou objaví na horizonte majestátna zelená kupola, ktorá sa týči do výšky viac ako sedemdesiat metrov. „Je to najväčší chrám v širokom okolí. V minulosti tu sídlil arcibiskup,“ hovorí na margo tohto božieho domu Š. Tóth. Bazilika pritom nie je jedinou atrakciou maďarského mesta, ktoré od Štúrova delí rieka Dunaj. Spomenúť treba aj tamojšie kúpalisko a welness zariadenie. „Aj keď súdiac podľa turistických bedekrov ide o akési turistické klišé, pohľad dovnútra stojí za to,“ hovorí.
( foto: visitkomarno.sk )

Čičovské mŕtve rameno

3

Rieky Dunaj a Váh vytvorili v okolí Komárna nesmierne zaujímavú prírodu, ktorej súčasťou sú aj početné mŕtve ramená. Všetci poznáme to Komárňanské, no čo vám hovorí Čičovské? Ide o národnú prírodnú rezerváciu, kde nájdete kus pôvodnej dunajskej prírody. „Aj keď väčšine ľudí skôr učarujú alpské zasnežené štíty, pre mňa má toto miesto neskutočne pútavý ráz pôvodnej dunajskej krajiny kľukatiacich sa ramien,“ hovorí Š. Tóth. Žije tu viacero dnes chránených druhov fauny i flóry – 107 druhov vtákov. Práve kvôli nim je v období kladenia vajec zakázaná návšteva tohto parku. A to od marca, do 15. júla.
( foto: ubytovani-velkymeder.sk )

Monoštorská pevnosť v Komárome

4

„Plošne najväčší a najzachovalejší objekt rozsiahleho Pevnostného systému,“ hovorí Štefan Tóth. Nuž, každému je hneď jasné, že prejdeme po moste sv. Alžbety a sme skoro tam. Pevnostný systém je jeho srdcovou záležitosťou a preto si jeho slová vezmite k srdcu. Nájdite si čas a preneste sa do dôb, kedy bola táto stavba nedobytnou! V Komárome sa o svoj kus histórie postarali lepšie, ako tomu bolo u nás a jeho návšteva tak naozaj stojí za to.
( foto: muzgo.blog.hu )

Slovenská ústredná Hvezdáreň v Hurbanove

6

To bolo kriku, keď chceli hurbanovskú hvezdáreň včleniť pod Národné osvetové centrum v Bratislave. Našťastie, novému vedeniu sa podarilo zachovať si nezávislosť a tak je táto pamiatka stále naša! „Prekrásna stavba starej hvezdárne v tichom parku je zatiaľ nepoznané dedičstvo po vedcovi svetového formátu – Mikulášovi Konkoly-Thegem,“ hovorí Š. Tóth. Všetci o nej vieme, no takmer nikto ju skutočne nepozná. Tak si kliknite na jej web suh.sk a pozrite sa, čo všetko ponúka!
( foto: visitkomarno.sk )