Mesto 2014. 09. 27.

Návštevnosť v kazematách pevnostného systému dostala zelenú

Pevnosť v Komárne má oddnes pre návštevníkov ďalšiu atrakciu. V rámci programu cezhraničnej spolupráce bol totiž zrealizovaný projekt Rozšírenie sprístupnených kazemát pevnostného systému Komárna a Komáromu.

Partnerské organizácie zodpovedajúce za obnovu a spravovanie časti komárňanského pevnostného systému počas desaťročnej spolupráce realizovali viacero spoločných aktivít. Mesto Komárno a maďarská nezisková organizácia Monoštorská pevnosť už od roku 2009 plánovali vypracovanie spoločného projektu v záujme rozšírenia sprístupnených kazemát. V rámci cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou 2007–2013 podali spoločný projekt, ktorého výsledkom bola zmluva o pridelení finančných príspevkov vo výške 570.351 eur.

„Počas realizácie projektu po odstránení muničných elementov sa vybúrali sekundárne postavené steny, odstránilo sa približne 940 ton odpadu, premiestnilo sa 256 ton zeminy a vyrezali sa náletoviny z valov Starej pevnosti. Výsledkom týchto prác je, že v súčasnosti už môžeme prejsť celý chodbový systém. Dostaneme sa aj do priestorov a kazemát, ktoré boli vybudované počas prvej fázy výstavby tejto pevnosti ešte v 16. storočí,“ priblížila projektová manažérka Beáta Sebő.

Podľa jej ďalších slov počas búracích prác získali aj pôvodný stavebný materiál – tehly, ktoré použili pri rekonštrukcii zaujímavého schodiska na malom nádvorí. „Pod obnoveným schodiskom sa vchádza do priestorov tzv. čierneho labyrintu. Je to netradičná expozícia pre vidiacich aj nevidiacich, ktorú môže návštevník prejsť v absolútnej tme, spoliehajúc sa len na svoje zvyšné zmysly, ako je hlavne hmat, sluch či cit pre rovnováhu.

Počas absolvovania výstavy bez použitia zraku človek na chvíľu prežíva pocity nevidiaceho, čím by sme chceli priblížiť svet vidiacich a nevidiacich,“ vysvetlila. Labyrint poskytuje veľa informácií pre nevidiacich, nakoľko na tejto výstave nie je zakázané dotýkať sa výstavných predmetov, ale práve naopak, je to vyslovene žiadané.

Z celkového rozpočtu projektu na Komárno pripadla finančná čiastka vo výške 302.831 eur, z ktorého 85-percentnú podporu zabezpečil Európsky fond regionálneho rozvoja a 10 percent pochádza zo štátneho rozpočtu. Mesto prispelo čiastkou vo výške päť percent.

„Zahraničný účastník projektu – organizácia Monoštorská pevnosť vykonala podobné aktivity ako mesto Komárno. Síce nie v takej miere ako my, ale aj tam museli odstrániť náletoviny a nečistoty. Tieto práce urobili na dvojkilometrovom úseku streleckej chodby,“ ukončila Sebő.

(tasr)