Blog 2014. 10. 30.

NÁZOR: Nezodpovedná zodpovednosť

mihaly-pxPomaly prešli štyri roky komunálneho cyklu v Komárne. Kampaň beží v plnom prúde a nestíham sa čudovať.

Bol som častým hosťom mestského zastupiteľstva. Viacerí sa ma pýtali, či som masochista, keďže naozaj sa to tam niekedy nedalo zniesť. Videl som zbytočné hádky trvajúce hodiny, pseudoargumenty a veľakrát som bol svedkom, keď nad zdravým rozumom zvíťazilo vlastné ego. Prizeral som sa na konflikty pre nejaké „teplé“ miestečko, či kto je na vine tomu, či hentomu. V tomto okamihu ma zarazilo niečo, čo moja logika nepochopí asi nikdy. Niektorí poslanci po znovuzvolení rozprávali, ako keby posledné roky v tom zastupiteľstve ani len neboli. Stávalo sa často, že kritizovali svoje vlastné rozhodnutia spred rokov. Podotýkam, svoje vlastné rozhodnutia a následné hlasovania. Mne to pripadalo schizofrenické. Najhoršie na tomto celom bolo, že takto sa nesprávali len niektorí poslanci. Smutné na tomto divadle zvyklo byť aj to, že efektívnosť bola nulová. Nič sa nevyriešilo. A zamyslel som sa, či tí, ktorým ľudia dajú svoju dôveru vo voľbách, sa pripravujú na zastupiteľstvo a či sú tam aj duchom prítomný. Nie len fyzicky. Roky išli a musím priznať, že hádok ubúdalo. Aj zastupiteľstvá už netrvali dni. Jeden atribút, ale zostal. Ak sa malo hlasovať o investícii (veľa ich nebolo), ktorá by mohla oživiť mesto a v podstate išlo len o to, či vôbec chce ísť mesto takým smerom. Ešte sa nejednalo aký vplyv to bude mať na rozpočet mesta, keďže nič nestojí nič, ale len o také určenie smerovania, poslanci ma vždy sklamali. Vtedy som sa spamätal a zistil som, že prečo nás okolité obce nielen dobiehajú ,ale aj predbiehajú v rozvoji.

Štyri roky som počúval, ako na nič nie sú peniaze. Slovenským folklórom je, že pred voľbami sa zrazu objavia. V Komárne nastal nezvyčajný stavebný ruch. Asi každého napadne, odkiaľ sa zrazu financie nabrali? Je pozitívne, že sa v tomto meste niečo rozvíja, ale… Akože doteraz to nebolo možné, ale pred voľbami to je? Mne to dáva jedinú paralelu. Tri roky nás, občanov klamú, že peniaze nie sú. Tento štýl politiky je pre mňa neprijateľný. Občania platia dane celé štyri roky a zaslúžia si štyri roky kvalitné služby od samosprávy. Dostatočné financovanie všetkých organizácií, ktoré mesto spravuje. V prvom rade ale materské školy, základné školy (stredné školy patria pod VÚC), centrum voľného času, domovy sociálnych služieb a pod. Jednoducho povedané, podpora budúcej generácie a generácie, ktorá sa o nás starala doteraz.

Ku koncu by som to zhrnul. Je nezodpovedné si myslieť, že ľudia, čo riadia mesto (mestské zastupiteľstvo, vedenie mesta) nenesú takmer žiadnu zodpovednosť, za to, ako mesto vyzerá a v akej je situácii. Základným atribútom by mala by zodpovednosť a sebareflexia.
S bodkou na záver musím povedať, že je veľa takých poslancov, ktorých sa tieto moje riadky vôbec netýkajú, lebo sú aktívni a majú môj obdiv, ale tých ,ktorých sa týkajú, bohužiaľ. Je to len a len Vaša zodpovednosť.
Marek Mihály

Názor vydavateľa sa nemusí zhodovať s názorom autora.