Mesto 2014. 11. 01.

Peniaze na most Komárno-Komárom bude možné z EÚ žiadať vo februári

Obidve strany, slovenská aj maďarská, podľa podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomír Vážneho deklarovali pripravenosť na projekt cezhraničného mosta.

Žiadosť na financovanie cezhraničného slovensko-maďarského mosta Komárno-Komárom bude do Bruselu možné podať vo februári 2015.
„Tento most Komárno-Komárom je tak pripravený, že je reálne vo februári 2015 podať žiadosť na Európsku komisiu (EK), ktorá tento projekt priamo schvaľuje,“ uviedol dnes v Bratislave podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) po rokovaní s maďarským ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péterom Szijjártóm.
Obidve strany, slovenská aj maďarská, podľa Vážneho deklarovali pripravenosť na projekt cezhraničného mosta. „Predpokladáme, že do dvoch-troch mesiacov od podania žiadosti dôjde k jeho schváleniu. Následne sa môže veľmi rýchlo začať realizácia tak, aby bol projekt v roku 2017, respektíve v roku 2018 hotový,“ priblížil.
„Obidve strany sme deklarovali, že máme na projekt zabezpečenú prípravu. Slovenská strana bude mať stavebné povolenie do konca tohto roku a maďarská strana na svojej strane takisto. Nevidíme teda v tejto oblasti nejaký vážny problém,“ poznamenal ďalej Vážny. Celková predpokladaná cena mosta je podľa neho na úrovni približne 37 miliónov eur.
„Pre SR, ako aj pre Maďarsko je veľmi nevýhodné, že majú málo hraničných priechodov na takom dlhom hraničnom úseku, aký je medzi našimi krajinami. Dohodli sme sa na tom, že zdvojnásobíme možnosti prechodu cez hranice našich krajín a celý proces zrýchlime. V predchádzajúcom roku sme medzi oboma krajinami odovzdali štyri hraničné priechody. Maďarská vláda sa zároveň rozhodla, že do roku 2020 budú dostavené diaľnice až k hraničným priechodom so SR, takže aj na východnej, ako aj na západnej časti hranice medzi našimi krajinami bude možno prejsť diaľnicou,“ zdôraznil v súvislosti s hraničnými prepojeniami Péter Szijjártó.

(tasr, foto: Štefan Puškáš/tasr)