Blog 2014. 10. 29.

Prevencia aj liečba sú dôležité

Jeseň je zase tu. A ako to každý rok býva, nepriniesla so sebou len krásne farby prírody, ale aj zvýšený počet akútnych respiračných ochorení. Na prevenciu a liečbu týchto pharmdrochorení sme sa preto spýtali PharmDr. Hajnalky Komjáthy, PhD. – vedúcej farmaceutky Lekárne pri nemocnici v Komárne.

Príchodom jesene sa čoraz viac hovorí o chrípke …
V prvom rade by som rozlíšila prechladnutie od chrípky. Síce obidva typy ochorení patria medzi akútne respiračné ochorenia, ale prechladnutie, tzv. „jednoduchší“ zápal horných dýchacích ciest sa prejavuje nepríjemnými, ale väčšinou nie nebezpečnými príznakmi, ako je bolesť v krku, nádcha, kašeľ a len občas zvýšená teplota. Na rozdiel od chrípky je obvykle bez komplikácií. Chrípka je najčastejšie ľudské infekčné vírusové ochorenie. Klasická chrípka sa začína náhle z plného zdravia vysokou horúčkou až nad 39°C, bolesťami svalov, kĺbov a hlavy, upchaným nosom bez nádchy a bolesťami v krku. Často sa pripojí únava a vyčerpanosť. V prípade nekomplikovanej chrípky symptómy po 4 až 5 dňoch postupne ustúpia.

Viete poradiť našim čitateľom, ako sa proti týmto ochoreniam brániť?
Dovolila by som rozdeliť ľudí na dve skupiny. Do tej prvej patria tí, ktorí sú fakticky zdraví a nechcú ochorieť, nepracujú s chorými ľuďmi, v školských zariadeniach, t.j. nepracujú na takých pracoviskách, kde sa stretávajú s davmi ľudí. Pre takéhoto človeka, ak má dobrý imunitný systém, v podstate ho stačí trošku stimulovať, na čo je viac prírodných metód. Určite by sa mal každý zamyslieť nad tým, aké jedlá konzumuje. Aj v tomto ročnom období je dôležitý pohyb, šport, zdržiavanie sa na čerstvom vzduchu a zdravá životospráva. To je tá časť prevencie, ktorá nestojí peniaze. Ešte stále hovoríme o „relatívne“ zdravom človeku. Okrem toho máme niekoľko možností na prevenciu. Môžeme konzumovať vyššiu dávku vitamínu C kombinovanú so zinkom, výživové doplnky s výťažkom rastliny Echinacea purpurea, alebo výživové doplnky obsahujúce betaglukán, čo je taktiež prírodným stimulantom imunity. Tí, ktorí uprednostňujú alternatívnu medicínu, na posilnenie imunity môžu užívať homeopatické lieky. U detí sa tento spôsob prevencie osvedčil. V Lekárni pri nemocnici máme odborníka na homeopatiu.

DSCN7791

Aká je teda najúčinnejšia prevencia chrípky?
Najúčinnejšou a najefektívnejšou formou prevencie chrípky je očkovanie. Najmä u rizikovej skupiny obyvateľstva, ako sú deti do 12 rokov, starší nad 59 rokov a pacienti trpiaci chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.

Kedy je najvhodnejší čas očkovania? Majú lekárne dostatok vakcín?
Fakticky teraz je ten najideálnejší čas na očkovanie. Očkovanie môžu žiadať pacienti od 1. septembra až do konca februára, ale aj tu platí, čím skôr, tým lepšie, avšak minimálne 15 dní pred vypuknutím epidémie chrípky.
Lekáreň pri nemocnici, podobne ako minulý rok, má dostatok vakcín. Očkovanie je bezplatné pre každého poistenca, ale rovnako, ako iné vakcíny, aj táto je na lekársky predpis.

Čo v prípade, že sa človek zaočkovať nedá a ochorie? Ako by sa mal liečiť?
Liečba nekomplikovanej chrípky v akútnej fáze spočíva hlavne v pokoji na lôžku a dostatočnom prívode tekutín. Pozitívny účinok má inhalácia soľných roztokov a kloktanie. Okrem týchto prírodných metód sa môžu podávať lieky proti horúčke, bolestiam, prípadne proti kašľu, ale nie sú nevyhnutné. Osvedčený je zvýšený prísun vitamínu C v prírodnej, či syntetickej forme. Nakoľko každý pacient je iný a jedinečný, môže potrebovať iný spôsob liečby resp. iné lieky. Mám na mysli to, že je rozdiel v liečbe malého aj väčšieho dieťaťa, tehotnej alebo dojčiacej mamičky, geriatrického pacienta, alebo pacienta s chronickými ochoreniami. Je preto veľmi dôležité každú liečbu konzultovať s odborníkom. Tím našej lekárne odborne poradí každému.

Odkaz vedúcej lekárničky Lekárne pri nemocnici PharmDr. Hajnalky Komjáthy, PhD.: „Prevencia ochorenia je rovnako dôležitá ako jeho liečba.“
AGEL-logo