Šport 2014. 09. 17.

TJ Bannister: Štastný, že je späť

Po štyroch rokoch je americký rozohrávač TJ Bannister späť v Komárne

Keď T.J. Bannister odchádzal z Komárna v roku 2010, zanechal skvelý dojem. Mnohí hovorili, že patril k tomu najlepšiemu, čo behalo po slovenských palubovkách. Nezištný nahrávač, kúzelník s loptou a chalan s dobrým srdcom ostal v hlavách fanúšikov komárňanského basketbalového tímu aj po svojom odchode. Každý rok sa objavili názory, že by manažment mohol skúsiť priniesť naspäť rozohrávača z amerického mesta Jacksonville na Floride.

Trvalo to síce štyri roky, ale pred sezónou mohol Jozef Paulik, manažér MBK Rieker COM-therm Komárno, oznámiť: „Dohodli sme sa s TJ Bannisterom!“ Informáciu o návrate amerického playmekera prijali fanúšikovia s nadšením. To znásoboval aj návrat ďalších – Jana Kratochvíla a Miljana Čuroviča, ktorý v Komárne v minulosti hrával, teraz je tu ako tréner. „Pamätám si Komárno ako menšie mesto so skvelými ľuďmi,“ spomína TJ a dodáva, že mu pobyt na juhu Slovenska spríjemňovala aj skvelá partia spoluhráčov: „Rád som s nimi trávil čas. Vďaka nim som sa tu cítil ako doma.“ Aj tento rok je partia spoluhráčov to, čo si najviac pochvaľuje: „Páči sa mi chémia v tíme, ako vieme o svojich silných stránkach a tiež ma veľmi teší, že mi coach dal totálnu zelenú, aby som mohol hrať svoju hru,“ hovorí. TJ si na ihrisku verí a teší sa na skvelú sezónu. „Hovorili sme s manažmentom a našim cieľom pred sezónou nie je vyhrať titul. Dáme však zo seba maximum,“ sľubuje. tj2

Podľa vlastných slov nepociťuje žiadny špeciálny tlak, ktorý by mohol vzniknúť z očakávaní fanúšikov. Predsa len – v spomienkach často ostáva len to pozitívne. Určite nesklame, počas posledných rokov herne napredoval a na ihrisku vydá zo seba vždy sto percent. „Za posledné roky som zlepšil streľbu a som oveľa múdrejší,“ hovorí. Keď sa dopočul, že si ho aj fanúšikovia iných klubov pamätajú ako jedného z najlepších rozohrávačov, ktorí hrali na Slovensku, nezaváhal ani na sekundu: „Ďakujem fanúšikom, že sú takí milí a tiež Bohu, že mi dal príležitosť sa sem vrátiť. Komárno je jeden z mojich obľúbených tímov a som rád, že tu môžem opäť byť.“ Napriek tomu, že cieľom tohto roka nie je titul, TJ verí, že oň so spoluhráčmi zabojuje a prinesie ho do Komárna.

TJ Bannister začínal po ukončení univerzitných štúdií v Nemeckom klube Shalke 04, ktorý vtedy bojoval v druhej nemeckej lige. Po príchode do Komárna tu odohral časť sezóny, v ktorej hralo tunajšie mužstvo veľmi atraktívny basketbal. Spojenie Bannister – Burrows naháňalo súperom strach, ich kúsky dvíhali zo sedadiel divákov nielen v Komárne. Dnes tridsaťročný TJ zanechal okrem výborného dojmu a solídne štatistiky – priemerne 14,7 bodu a 8,6 asistencie v devätnástich zápasoch.

Po polročnom angažmáne v Komárne zamieril do ďalších krajín, ktorých zoznam je naozaj zaujímavý. „Hral som v Číne, Libanone, potom znovu v Číne, v Izraeli, opäť v Číne a dva roky v Nemecku. V tomto poradí,“ vypočítava americký rozohrávač.

Pre našinca je zaujímavou súťažou práve čínska najvyššia liga, kam sa TJ vrátil až trikrát. Aziati sú v priemere vzrastovo nižší ako zvyšok sveta, no na palubovkách to nebolo cítiť. „Domáci basketbalisti boli v porovnaní s priemernou výškou obyvateľov dosť vysokí,“ hovorí. V Čine nepociťoval núdzu ani o rodákov zo Spojených štátov ktorých po čínskych palubovkách behalo veľa, pričom sa našli aj takí, ktorí mali skúsenosť s NBA.
Komárňania už odohrali aj prvé prípravné stretnutia, zatiaľ všetky na palubovkách súpera a všetky víťazne. Doma sa predstavia 10. septembra o 18:00 (Győr), 12. septembra o16:00 (BK Děčín) a 26. septembra o 18:00 (KC Szombathely). Sezóna začína 4. 10. domácim zápasom s Banskou Bystricou, Do Extraligy sa prihlásil tím bratislavskej Karlovky, finančné problémy ostatných tímov boli nateraz zažehnané a tak sa môžeme tešiť na desiatku tímov v sezóne 2014/2015.