Mesto 2014. 08. 05.

Toto je záchranka ZaMED v Komárne

Stretávate ich denne a ich húkačku počujete už zďaleka. Zachraňujú zdravie a životy v našom regióne 24 hodín denne, 365 dní v roku. Predstavujeme Vám zdravotníckych záchranárov z Komárna.

Pri príprave tohto článku sme si dohodli stretnutie na stanici záchranky ZaMED v Komárne s vedúcou záchranárkou Bc. Máriou Bozsakyovou, ktorá bola v tom čase v službe. Po pár minútach rozhovoru, zazvonil telefón (ktorý húkal ako húkačka sanitky) a začali sa diať veci… V jednej ruke telefón, druhá ruka drží pero a začína sa naháňačka. Medzitým v inej miestnosti vyskakuje zo stoličky vodič s kľúčmi od sanitky, volá doktorku, ktorá práve slúži a spolu nasadajú do sanitky, kým záchranárka zapisuje na papier pokyny a adresu, ktorú jej diktuje operátor linky 155. Od vedúcej záchranárky počujeme iba: „Adresa? Píšem si Hurbanovo, Nová ulica 4. áno…áno. Ďakujem!“ Telefonát sa skončí a záchranárka na nás kričí počas svižnej chôdze do sanitky: „Máme výjazd k pacientke, ktorá práve rodí!“

Takto vyzerá iba časť dňa na stanici rýchlej lekárskej pomoci (RLP) v Komárne. Keďže táto stanica je spojená so stanicou rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), hektika je ešte znásobená. Na oboch staniciach pracuje dokopy 24 ľudí a obe posádky denne vykonajú spolu minimálne 10 zásahov. „Zásah“ – každý z nich predstavuje človeka, ktorý volá na linku 112 alebo 155 a ktorému treba urgentne pomôcť. Môžete to byť vy, vaša rodina, suseda od naproti alebo poštár, ktorého denne stretávate. Mesačne ošetria záchranári viac ako 300 pacientov. Tachometre na sanitkách oboch posádok hovoria o tom, že mesačné výjazdy k pacientom sa kilometrovo vyrovnajú ceste z Bratislavy do Barcelony a späť.

Skúsený lekár MUDr. Mikuláš Kurucz, ktorý je vedúcim lekárom tejto stanice upozorňuje: „Nespočetne veľakrát sa potvrdzuje, že ľudia berú starostlivosť o svoje zdravie veľmi ľahkovážne. Nestarajú sa o seba, podceňujú svoj zdravotný stav alebo sa neriadia usmerneniami svojich lekárov. My sme až na konci tohto reťazca a potom je smutné zasahovať v prípadoch, kedy je jasné, že sa im dalo predísť.“

Záchranári musia byť nonstop v strehu a vždy pripravení, lebo vyštartovať so sanitkou od prevzatia hovoru musia stihnúť do 2 minút. V akomkoľvek ročnom období, počasí, v akejkoľvek dennej alebo nočnej hodine.

Vedúca záchranárka stanice RLP a RZP Komárno ZaMED – Bc. Mária Bozsakyová pracuje v zdravotníctve už 19 rokov. Začínala ako zdravotná sestra na rôznych oddeleniach v komárňanskej nemocnici a od roku 2006 pracuje na záchranke. Je presvedčená o tom, že táto práca je poslaním a nemenila by ju za inú. „Pri tejto práci nielen zachraňujeme, často pomáhame pacientovi aj psychicky. Vždy sa musíme vcítiť do jeho kože, inak to nejde. Táto práca je o ľuďoch a pre ľudí ,“uzatvára vedúca záchranárka.

Na titulnej fotografii zľava horný rad: Mgr. Csaba Bozsaky – hlavný záchranár pre región I, PhDr. Matej Polák – riaditeľ ZaMED, Bc. Štefan Tokár - záchranár, Bc. Cintia Krivaneková – záchranárka, MUDr. Katarína Bognerová – lekárka, Tibor Hamran – záchranár, Ing. Michal Kováčik – konateľ ZaMED, MUDr. Mikuláš Kurucz – vedúci lekár stanice RLP Komárno, Mgr. Jana Peráčková – PR manažér, František Szakács – vodič, Peter Gerencséry – vodič, Vojtech Hráček – záchranár, Ľubomír Majchrák – vodič (pozn. na fotografii nie sú všetci členovia posádok staníc RZP a RLP Komárno.)