Mesto 2014. 04. 05.

Týždenný prehľad správ #14

Najnovšie vydanie! Krátky prehľad udalostí za uplynulý týždeň. Prezrite ich pri dobrej káve alebo čaji.

Celé Komárno je Happy! Spevák Pharell Williams očaril svet svojím hitom Happy. Pesnička, ktorá zaručene zlepšuje náladu. Vyzval každého, aby nahral svoj Happy klip po celom svete. Má už aj Komárno! Pozrite ho znova a znova, oplatí sa!

Po vlaňajších protestoch občanov mestskej časti Komárno-Nová Stráž sa začalo v týchto dňoch s obnovou miestneho cintorína. Ľudia tvrdili, že mestský úrad nerieši v dostatočnej miere ich problémy. Trápi ich stav chodníkov, oplotenie cintorína, stav domu smútku a kultúrneho domu, nevybudované parkoviská a oprava autobusových staníc. Svitá sa na lepšie časy?

Odovzdali ceny – Pedagóg roka. V Komárne sa už stalo tradíciou, že pri príležitosti – Dňa pedagógov – primátor mesta pohostí a odmení na slávnostnom prijatí najlepších komárňanských pedagógov, ktorých odporučili vedenia a školské rady danej ustanovizne za predchádzajúci rok – v tomto prípade za rok 2013 – v honosných priestoroch veľkej sály Dôstojníckeho pavilóna.

Vyhodnotili výsledky okresného kola 60. ročníka celoštátnej postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2014. Porota udelila spolu 30 ocenení, z ktorých na krajské kolo postupuje 12 recitátorov. Prezrite si tabuľku ocenených.

Číslo 15 má svoje čaro. Nemyslím matematické, však to, že je to nepárne číslo, vieme predsa všetci. Pre mňa je to vek, v ktorom som prvýkrát v živote držala v ruke svoj vlastný občiansky preukaz. Pre niekoho to môže byť vek, v ktorom stretol prvú pravú lásku – znie vyznanie Odyseákov zo ZŠ na Rozmarínovej ulici.

Nový projekt Regionálneho osvetového strediska v Komárne „Škola vítvarnjeho umeňja“ je zameraný na podporu začínajúcich i aktívnych amatérskych výtvarníkov okresu Komárno. Projekt je venovaný 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra a pocte jeho životu i dielu. Absolventi „Školi vítvarnjeho umeňja“ vydajú spoločný katalóg výtvarných ilustrácií k dielu Ľudovíta Štúra.

Regionálne osvetové stredisko v spolupráci so Strednou priemyselnou školou v Komárne pripravili pre mladých filmových nadšencov „Krúžok filmovej tvorby“. Pod odborným vedením Mgr. Art. Ota Kurucza z mestskej televízie si záujemcovia o filmovú tvorbu zdokonaľovali a rozširovali svoje zručnosti so zameraním na kameru, zvuk a strih. Krúžok filmovej tvorby sa bude stretávať raz mesačne v priestoroch Tower TV – Strednej priemyselnej školy v Komárne.

Tímy zo ZŠ ul. Pohraničná v Komárne, opakovane sa stali dvojnásobnými víťazmi Odysei Mysle! Oba víťazné tímy čaká účasť na Eurofestivale, ktoré sa koná koncom apríla 2014 v Tatralandii za účasti 16 krajín s takmer 1000 Odyseákmi.

Na návrh Regionálneho osvetového strediska v Komárne Národné centrum v Bratislave udelilo na slávnostnom vyhodnotení a vernisáži Regionálneho kola 42. ročníka celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografie AMFO 2014 – POCTU generálnej riaditeľky NOC – Fotoklubu HELIOS pri príležitosti 55. výročia založenia, za reprezentáciu amatérskej fotografie na národnej i medzinárodnej úrovni.

Kurióznym spôsobom oklamal zákazník predavačku v obchode s elektronikou v Komárne. 27 ročný Roland si z predajne zobral navigáciu a zašiel s ňou na reklamácie. Tu požiadal pracovníčku, aby mu ukázala ako funguje. Žena v domnienke, že navigáciu má zakúpenú zavolala predavača, ktorý mu pred predajňou ukázal obsluhu prístroja. Po tomto úkone ju vrátil zákazníkovi, ktorý s ňou odišiel. Až po chvíľke pracovníci zistili, že muž za tovar nezaplatil a krádež oznámili na polícii.

Vo štvrtok došlo k autonehode na križovatke ulice Rákócziho a Kossuthovho námestia. Našťastie nikto nebol zranený. Vodič osobného motorového vozidla značky Honda narazil do stĺpa semaforu z dôvodu náhlej nevoľnosti.

Komárňanskí volejbalisti pokračujú boje o 5.-8. miesto. V prvom zápase o 5.-8. miesto v extralige mužov vyhrali volejbalisti VK Prievidza na palubovke VK Spartak Komárno 3:1. Bol to zaujímavý extraligový zápas, v ktorom sme favoritovi, ktorý bol určite sklamaný po vypadnutí s Prešovom, boli vyrovnaným súperom – povedal po zápase Edmund Németh, tréner Komárna.

František Rón pripravil basketbalistov Komárna výborne na štvrťfinálovú sériu proti favorizovanej Nitre. Jeho tím dvakrát vyhral na palubovke súpera a v stredu dokonal svoj postup. Český kouč sa tak môže tešiť na semifinále proti Interu Bratislava. Priznal, že vedúci tím je pre neho veľkou neznámou.

Momentky z minulosti: Bola najväčšou riečnou osobnou loďou na svete. Impozantná loď bola pokrstená na meno Valerian Kujbišev. Ako prvá z radu OL 400 bola spustená na vodu v roku 1975. Vyrobených bolo ešte zopár kusov. Výroba úspešne prebiehala, ešte nikto netušil neslávnu budúcnosť.

Dovidenia o týždeň.