Región 2014. 10. 16.

Na Veľkolélskom ostrove pri Dunaji vznikla oáza pokoja

Na Veľkolélskom ostrove neďaleko Komárna vyrástli pri Dunaji viaceré monumenty živočíchov. Ide o mohutné drevené plastiky zvierat v životnej veľkosti, druhov typických pre dunajskú krajinu, najväčší európsky hlodavec bobor vodný, náš najväčší dravý vták orliak morský a obrovská jeseterovitá ryba vyza veľká.

Toto veľdielo vzniklo pod rukami skúseného umeleckého rezbára Martina Kalmana ako súčasť rekreačného priestoru, takzvanej oázy pokoja. Jej vybudovanie realizovalo miestne Občianske združenie Zlatý Hucul aj vďaka programu Zelené oázy, ktorý podporili nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft a. s. Informovala o tom TASR z Občianskeho združenia Zlatý Hucul Miroslava Rakovská.

Ako povedala, za účelom spestrenia ponuky voľnočasových aktivít osadili v rámci oázy pokoja viaceré prvky s rekreačnou a edukačnou funkciou. „Okrem sôch sú to drevené posedenia s lavičkami a stolmi pre návštevníkov ostrova. Zrealizovali sme aj výsadbu typických lužných drevín. Stromy, sochy zvierat a ochranárske činnosti v území sú sprevádzané náučnými tabuľami, ktoré návštevníkom pomáhajú pri ich spoznávaní. V sezóne budú môcť vodáci využívať mólo pre malé plavidlá,“ ozrejmila Rakovská.

Podľa jej ďalších slov, cieľom oázy pokoja je obohatiť možnosti oddychu uprostred divokej prírody a zvýšiť povedomie návštevníkov o hodnote týchto biotopov. Samotný ostrov sa už dnes navštevuje za účelom rekreácie, vyžitia v prírode a spoznávania lužných ekosystémov. Pravidelne sa tu organizujú exkurzie a vychádzky pre školy alebo brigády zamerané na praktickú ochranu prírody. Verejnosťou obľúbené je rekreačné jazdenie na huculských koňoch, ktoré je vhodné aj pre amatérskych jazdcov a začiatočníkov.

(tasr, foto: Zlatý hucul FB)