streda, február 20. - Aladár, Álmos (hu) - Lívia (sk) 1 EUR = 317 HUF 3 °C
Mix

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Komárne na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius gastro CUP 2019

      24.1 -27.1. 2019 sa v Inchebe Bratislava konal medzinárodný veľtrh gastronómie pod názvom Danubius Gastro 2019. V rámci tohto veľkolepého podujatia sa naša Stredná odborná škola obchodu a služieb na Budovateľskej ulici 32 v Komárne zúčastnila súťaží v odboroch kuchár a cukrár. Výsledky ukazujú, že na našej škole je v daných odboroch možnosť učiť sa od tých najlepších. 

    Súťaž vo varení „naživo“ „SKILLS Slovakia Gastro junior METRO CUP 2018/2019 v odbore kuchár – finálové kolo

V prvý deň veľtrhu Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou ministerstva  školstva, vedy ,výskumu a športu Slovenskej republiky organizovali 8.ročník súťaže hotelových akadémií a  stredných odborných škôl Gastro junior  SKILLS Slovakia METRO CUP 2018/2019 v odbore kuchár.

Žiačka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne Tamara Zakál prešla náročnými predkolami aj so svojou pomocníčkou Biankou Mišovičovou. Rozhodujúcim bol jej suverénny postup cez semifinále v Nových Zámkoch  do celoštátneho kola medzi top 6 súťažiacich. Dňa 24.1.2019 sa konalo celoslovenské finálové kolo v Bratislavskej Inchebe. Tamarinou úlohou bolo v časovom limite 30 minút vylosovať  pre seba základnú surovinu  – mäso z mystery boxu a zvoliť si suroviny potrebné na prípravu menu, ktoré si stanovila za pomoci majstrov odbornej výchovy Ivany Havelovej a Róberta Töltésiho. Na prípravu 4 porcií mala 120 minút. Počas varenia si Tamara aj napriek veľkému psychickému tlaku vytváranému jednak zo strany prísnych hodnotiacich komisárov, televíznych kamier  a divákov viedla bravúrne. Odmenou jej bolo konečné 4. miesto v striebornom pásme – čo môžeme považovať za mimoriadny úspech. Pripravovala kuracie prsia s tymiánom a cesnakom v soude vide, zemiakové krokety s orechmi, mangové a cviklové pyré. Jedlo pôsobilo veľmi esteticky a podľa názoru hodnotiacej komisie bolo naozaj chutné.

     Súťaž vo varení naživo „DANUBIUS GASTRO CUP 2019“ v odbore kuchár senior – finálové kolo

 

Súťaž  DANUBIUS GASTRO CUP 2019 pokračovala  dňa 26.1.2019 finálovým kolom v odbore kuchár senior, ktorého sa zúčastnila majsterka, Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne, Ivana Havelová. Hlavnou surovinou bola nepopulárna čerstvá makrela, ktorá má veľmi špecifickú vôňu a chuť. Časový limit na prípravu dvoch porcií bol 45 minút. Aj pri hodnotení kategórie kuchár senior sa uplatňujú veľmi prísne hodnotiace kritéria podľa smerníc WACS (World Association of Chefs’ Societies – Svetová asociácia kuchárskych asociácii  je celosvetová sieť kuchárskych a cukrárskych asociácií a zdužení , ktorá bola v založená v októbri 1928 na Sorbonne v Paríži). V záverečnom hodnotení sa  majsterke odbornej výchovy Ivane Havelovej podarilo získať 1.miesto  v striebornom pásme (rozdelenie na pásma – štandardné medzinárodné  hodnotenie zahrňujúce prípravu od kalkulácie až po prezentáciu jedla).

Majsterka odbornej výchovy pripravila „Makrelu s bylinkami, batátové pyré a batát s tymianom a cesnakom,  bylinkové pesto“ – jedlo predstavovalo podľa hodnotiacej komisie harmóniu dizajnu a chuti.

13. ročníka medzinárodnej súťaže ,,O najlepší Bratislavský rožok.”

Dňa 24. 01. 2019 sa v rámci veľtrhu žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne, Szeiler Máté a Matus Viktor pod vedení majsterky odbornej výchovy Viery Jozefiovej, zúčastnili 13. ročníka medzinárodnej súťaže ,,O najlepší Bratislavský rožok.” Súťažil tímy z Maďarska, Ukrajiny, Uzbekistanu a zo Slovenska. Časový limit práce bol 4 hodiny, kde mali žiaci pripraviť 45 makových, 45 orechových Bratislavských rožkov a maškrtu z jadrovín. Chlapci sa na túto pripravovali svedomite čo sa odzrkadlilo aj na umiestnení, keďže získali krásne 2.miesto. Popri medaile sme získali aj nové vedomosti a zručnosti vo výrobe a hlavne veľa inovatívnych nápadov. Celá akcia bola úspešná a zaujímavá aj keď náročná.

FEL