Mix 2019. 06. 28.

Danube Wine Challenge 2019 pozná svojich víťazov

V dňoch 5. a 6. júna 2019 sa v reprezentačných priestoroch Chateau Béla v Belej pri Štúrove uskutočnil 7. ročník medzinárodnej súťaže vín Danube Wine Challenge. Päťdesiat špičkových degustátorov z 12 krajín sveta prišlo hodnotiť vína na Slovensko. Cieľom súťaže bolo upriamiť pozornosť domácich aj zahraničných vinárskych odborníkov a obchodníkov s vínom na kvalitu vín v širšom kontexte Podunajského regiónu.

Organizátori zároveň prispeli k zviditeľneniu tejto doposiaľ neobjavenej destinácie vinárskej turistiky a agroturistiky, ktorá ponúka aj ďalšie atrakcie pre ľudí túžiacich poznávať históriu a objavovať krásy našej krajiny. Súťaž bola otvorená pre všetky vína, domáce aj zahraničné. Bola vynikajúcou príležitosťou pre slovenských producentov, ktorí tentoraz nemuseli posielať svoje vína do zahraničia, svetoví experti ich prišli hodnotiť k nám.

Svetová degustátorská elita hodnotila vína na Slovensku

Počnúc siedmym ročníkom sa organizátori Danube Wine Challenge rozhodli rozšíriť jej medzinárodné zameranie a ponúkli úlohu ambasádorky súťaže renomovanej degustátorke vína Edite Ďurčovej, aby využila svoje skúsenosti z najprestížnejších svetových súťaží a kontakty s uznávanými odborníkmi z celého sveta a pozvala ich hodnotiť na Slovensko. Súčasne v mene organizátorov požiadala o patronát OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) a VINOFED (Federácia veľkých medzinárodných súťaží vína.

Mimoriadnou  devízou Danube Wine Challenge bola hodnotiaca porota, ktorá bola zložená prevažne zo zahraničných vinárskych osobností. To bola príležitosť najmä pre domácich výrobcov vína, ktorí inak posielajú svoje vzorky do zahraničia, aby tentoraz prezentovali svoje produkty doma – medzinárodní odborníci ich prišli hodnotiť na Slovensko! Za všetkých treba spomenúť najmä dvoch zahraničných expertov. Elizabeth Gabay MW, pôvodom z Veľkej Británie, v súčasnosti žije a pôsobí vo francúzskej Provence, je uznávanou odborníčkou na ružové vína a venuje sa tiež problematike vín zo strednej Európy. Fernando Gurucharri, prezident Únie degustátorov Španielska a organizátor súťaže Bacchus Madrid, zastupoval na Danube Wine Challenge organizácie OIV a VINOFED (je jej viceprezidentom). Spolu s nimi zasadli v súťažnej jury  špičkoví degustátori z Francúzska, Talianska, Rakúska, Nemecka, Maďarska, Srbska, Grécka, Mexika, Českej republiky a Slovenska: enológovia, vinári, someliéri, vinárski žurnalisti a obchodníci s vínom.

Image result for DANUBE WINE CHALLENGE 2019

Medzinárodná porota ocenila vysokú kvalitu prihlásených vín

Do súťaže bolo prihlásených spolu 378 vín od 89 výrobcov/ prihlasovateľov  z 10 krajín.

Podľa Štatútu súťaže a rešpektujúc 30% limit OIV, bolo udelených 113 medailí, z toho 14 veľkých zlatých, 70 zlatých a 29 strieborných. Až šesť z desiatich titulov Víťaz kategórie si odnášajú slovenské vína. Finálová porota zložená výhradne zo zahraničných degustátorov vybrala v záverečnom „Master tastingu“ Šampiónov súťaže v dvoch kategóriách – suché biele a suché červené vína. Stali sa nimi Huxelrebe 2017 (Vinařství Josef Valihrach, ČR) a Kékfrankos 2017 (Esterházy Etyeki Kúria, Maďarsko). Ďalšie špeciálne ocenenia získali tieto vína: Najlepšie Veltlínske zelené – Grüner Veltliner Smaragd Kellerberg 2017 (Domäne Wachau, Rakúsko), Najlepšia Frankovka modrá – Kékfrankos 2017 (Esterházy Etyeki Kúria, Maďarsko), Najlepšie rosé podľa Elizabeth Gabay MW – Cabernet Sauvignon rosé 2018 (ViaJur, SR), Najlepšia kolekcia vín – Tokaj & Co (SR), Najlepšie víno Podunajskej vínnej cesty a Najlepšie víno Nitrianskeho samosprávneho kraja – Alibernet ľadové víno 2017 (HR Winery, SR).

Kompletné výsledky nájdete na stránke súťaže www.danubewine.sk.

Jedinečná prednáška venovaná slovenským ružovým vínam

Pridanou hodnotou súťaže Danube Wine Challenge bola nesporne unikátna prednáška spojená s komentovanou degustáciou (masterclass) určená pre členov poroty a pozvaných hostí. Bola zameraná výlučne na slovenské ružové vína a viedla ju expertka na rosé – Elizabeth Gabay MW. Po prvý raz v histórii sa tak na medzinárodnom fóre podrobne analyzovali ich charakteristické vlastnosti a typický štýl. Účastníci mohli ochutnať reprezentatívnu kolekciu 24 ružových vín zo Slovenska, ktorú zostavila táto uznávaná odborníčka, a spolu s ňou hľadať odpoveď na otázku, aké sú, prípadne, aké by mali byť typicky slovenské rosé. Záver bol jednoznačný: nesnažiť sa napodobňovať svet; zachovať si pestrosť štýlov a odrôd so šťavnatou ovocnosťou a sviežosťou kyselín, jemnosť a najmä originalitu. Ružové vína sú jedinou kategóriou v rámci tichých vín, ktorej produkcia a spotreba z celosvetového hľadiska zaznamenáva dlhodobo rastúci trend. Pre producentov zároveň predstavuje vynikajúce zhodnotenie suroviny a pomerne rýchlu návratnosť finančných prostriedkov.

Dunaj a víno spojili národy

Organizátori súťaže Danube Wine Challenge si postavili náročný cieľ. Prostredníctvom vína, ktoré podobne ako rieka Dunaj odjakživa spája národy, pozitívne zviditeľniť Slovensko. Podľa zahraničných aj domácich účastníkov prekročila táto súťaž lokálny rozmer a ukázala veľký potenciál stať sa v budúcnosti významným vinárskym podujatím európskeho významu.