Chcete ochutnať Jókai palacinky? Môžete tak urobiť už tento víkend!
Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft. spustila pred dvoma rokmi sériu gastro udalostí KomGasztro.
Jókai palacinky vznikli ako pocta komárňanskému spisovateľovi, pričom tradičnú polievku Jókai obliekli do novej – street food verzie.
„Od predstavenia palaciniek už bolo niekoľko možností na ich ochutnanie, napríklad na Komárňanských dňoch, na Pevnostnom festivale, Food Truck Show a počas najbližšieho víkendu ich ponúkneme na dvoch miestach a časoch, takže v piatok od 16:00 v Jókai Liget, na súťaži Zmrzlina roka, pričom v sobotu od 12:00 ich môže ochutnať široká verejnosť na kúpalisku Brigetio“, dodal Gábor Radics.
Cieľom je, aby jedlo spoznalo čo najviac ľudí, aby ho do svojho jedálneho lístka zaradili aj miestne reštaurácie, aby sa palacinka časom stala ikonickým jedlom Komáromu, na ktorom sa dajú stavať rodinné dni a festivaly, čím sa zvýši reputácia Komáromu.
Zaujímavosťou je, že s fazuľovou polievkou Jókai sa spája viacero mestských legiend. S najväčšou pravdepodobnosťou Jókaiho manželka Róza Laborfalvi niekoľkokrát varila fazuľovú polievku s bravčovou paprčkou. Po spisovateľovej smrti sa však v kuchárskych knihách, ktoré vychádzajú v Maďarsku, zatiaľ fazuľová polievka Jókai nezmieňuje. Podľa anekdot podobné jedlo už existuje v kuchárskej knihe Károlya Gundela vydanej v roku 1934, no ani tam sa nevolá Jókai fazuľová polievka. V roku 1980 Gundelovi synovia Ferenc a Imre znovu vydali známu kuchársku knihu, v ktorej sa ako výborný marketingový ťah objavuje obľúbené jedlo ako fazuľová polievka Jókai. V priebehu takmer 100 rokov sa jedlo veľmi zmenilo a receptúra sa veľmi zdokonalila.
Zdroj: komarom.hu