Blog 2013. 02. 27.

Fantóm KomGurMan: Gusto a Prestige

Zdá sa, že mini recenzia podnikov, reštaurácií, kde podávajú tzv. menu obed, vás celkom zaujala. Tak sme sa podujali, že ju napíšeme ku každej v meste. Naším cieľom nie je hľadať kritiku za každú cenu, skôr chceme poskytnúť našim čitateľom náš pohľad. Zároveň budeme radi, ak sa v diskusii pridáte k hodnoteniu aj vy. Každú stredu pridáme recenziu ďalšej a ďalšej reštaurácie, až kým neobídeme aj tú poslednú alebo až kým nepriberieme do nezvládnuteľných rozmerov. Ak by sa tak stalo, začneme s recenziou fitness zariadení, veď ich už je skoro toľko ako reštaurácií.

komgurman

Gusto – typická reštaurácia mesta umiestnená medzi činžiakmi

Dlho som uvažoval, ako opísať túto pôsobivú reštauráciu. Má skvelé parkovanie, lebo je medzi činžiakmi na Ul. generála Klapku. Na novom sídlisku, ak chcete. Akonáhle však vojdete dnu, do uzatvorenej terasy alebo priamo do vnútra reštaurácie, ste akoby v centre mesta. Je zariadená typicky komárňansky, čiže sa tu snúbi maďarsko-slovenský nový meštiacky štýl. Má svoj osobitý vkus, ktorý mne vyhovuje. Interiér pôsobí takou trošku luxusnejšou domácnosťou. Dominantou mal byť pôvodne zrejme pult spojený s akváriom, avšak majiteľ interiér doplnil rôznymi predmetmi a obrazmi, takže niekomu môže pripadať preplnene. Mne to však vyhovuje, lebo je sa na čo pozerať. Prestieranie na obedové menu je jednoduché, ale pôsobivé. Oživené živým kvetom vo vázičke na stole dodáva obedu trošku sviatočnejší nádych.
Vybrať si môžete z dvoch jedál denne a k nim 4 jedlá, ktoré platia celý týždeň. Strava sa orientuje domáckym štýlom, takže ak máte radi kuchyňu svojej mamy, prídete si na svoje. Personál je skôr tichší, ale úslužný. Obsluha pomerne rýchla, aj keď je v podniku plno. Nápoj (sóda) vás čaká na stole, polievku si naberáte z misy. Jedno jedlo je vždy ťažšie a druhé z ponuky má tendenciu patriť k zdravším. Takže aj keď sa chystáte do plaviek, tu sa najete. I keď veľmi pozorný hosť by asi protestoval proti majonéze v šaláte. Jedlo je však ako celok chutné, takže to napraví pár brušákov navyše. Veľkosť porcie je podľa mňa tak akurát.
Plus: podávanie polievok, domáca strava
Mínus: trochu preplnená hlavná miestnosť, pri plnej reštaurácii pôsobí stiesnene

 

Prestige – zanechá dojem

Stalo sa vecou prestíže chodiť na obed do Prestige. Túto vetu som mal vymyslenú už keď som parkoval na parkovisku pod budovou. Ak by som chcel spraviť dojem na obchodného partnera, aj pritom ako ho vezmem na menu obed, asi by som volil tento podnik. Neplatí to, ak by som chcel spraviť dojem na dámu, na to je to moc otvorený priestor, ale to je trochu o inom.
Najprv k budove. Je tak trochu kontroverzná. Moderný architektonický a výrazný lego skvost akosi nezapadá do nášho historického mestečka a podľa mnohých narúša celkový dojem z pobrežia Dunaja. Tu sa mi ale vynára príbeh francúzskeho spisovateľa Guy de Maupassanta, ktorý bol obrovským odporcom Eiffelovej veže v Paríži. Pristihli ho ako v jej blízkosti obedoval. Na otázku prečo, odpovedal celkom milo: „Je to jediné miesto v Paríži, odkiaľ ju nevidieť.“
Verím, že tak ako si Parížania nakoniec na svoju vežu zvykli a už sú, snáď, na ňu aj hrdý, raz bude aj pre nás prirodzený pohľad na panorámu mesta (z maďarskej strany), ktorý tvoria veže kostola, žeriavy a ultramoderné riadne červené lego. V každom prípade z reštaurácie, ktorá v lete ponúka aj terasu, je nádherný výhľad. Ak máte radi svoje mesto a chcete sa ním pochváliť či pokochať, asi nenájdete lepšie miesto.
Nechajme ale architektúru odborníkom a poďme neodborne na reštauráciu a jej menu ponuku. Ak sme si povedali, že Prestige restaurant chce zanechať dojem, tak sa to podarí ihneď pri vstupe. Zariadená je vskutku reprezentatívne. Takmer všetko je dokonalo zladené a vkusné. Ako to však u nás býva, vždy sa nájde niečo, čo dojem pokazí. V mojom prípade to bola tabuľa o zákaze podávania alkoholu mladistvým. Neviem, či musí byť tak do očí bijúca alebo ju položili až keď dizajnér opustil mesto, ale prosto bije do očí a odpútavala moju pozornosť od krásneho a nevšedného zariadenia reštaurácie.
Dojem zanechá určite aj personál. Majiteľ si očividne pomáha aj školskou praxou, ale nie je to na škodu veci. Správajú sa vskutku profesionálne a zdá sa, že práca ich aj baví. Takmer všetci sa usmievajú. Majiteľ sa nechal zrejme inšpirovať luxusnými reštauráciami najvyššej kategórie, pretože počas podávania menu stojí personál pri pulte v strehu, komu by vzal prázdny tanier alebo niečo podal. Oceňujem to, ale s výhradou. Ak stoja na najviditeľnejšom mieste v reštaurácii a navyše v rukách držia prázdne taniere, prípadne plné džbány, pôsobí to, akoby sa nemohli dočkať, kedy dojeme, aby mohli zas prestrieť. Ruší to zážitok, ale možno to vadí len mne. Ak by ale boli trošku v ústraní alebo by napríklad pomáhali z kabátov a do kabátov, bolo by to dokonalé a na menu obed naozaj nezvyklé. Aj keď to tak asi neznie, hodnotím to pozitívne. Myslím, že aj ľudia, lebo je tu vždy plno.
Výber z jedál je tak isto prestížny ako sa na Prestige patrí. Z troch jedál je pomerne často minimálne jedno – sladkosť. Polievka sa podáva z mís a keďže som dosť „na polievky“, neodpustím si kritiku. Tá, čo som ju jedol, bola VYNIKAJÚCA. Ak by sa spratávanie nedialo tak rýchlo, aj by som to personálu povedal. Nestihol som, za čo patrí reštaurácii ďalšia pochvala. Porcie, ktoré sme mali, boli viac ako vyhovujúce, veľkosťou i chuťou. Prestige restaurant teda rozhodne zanechá dojem. Ak si aj vopred nevyberiete na internete, čo chcete jesť a rozhodnete sa pre Prestige, spravíte správne. Jesť v Prestige je prestíž, pričom cena je štandardná.

Fantóm KomGurMan

menu