Jarné otvorenie pivníc 2016, organizované Podunajskou vínnou cestou
Podujatím Jarné otvorenie pivníc, ktoré sa bude konať 4.6.2016 od 12:00, vám chceme predstaviť podunajský región s dôrazom na vína, ktoré sa v našom regióne dopestujú a vyrobia.
Vinohrady, vinárstva a pivnice sa nachádzajú v juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, zväčša v okolí Hurbanova, Strekova a Štúrova.
Táto unikátna vinohradnícka oblasť je najteplejším slovenským regiónom so suchým podnebím a miernymi zimami produkujúcim vína. Jej jedinečnosť spočíva v hojnosti tepla s 2000 až 2200 hodinami slnečného svitu za rok a je predurčená na pestovanie hrozna s vysokou cukornatosťou.
Vinohrady sa zväčša rozprestierajú na miernych svahoch, ktoré sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad so sklonom až do 16°. Pôdy bývajú hlinité až hlinito-piesčité.
Prírodné podmienky tejto oblasti umožňujú dopestovať úrodu viniča vhodnú na výrobu akostných vín s prívlastkami neskorý zber, výber z hrozna, či bobuľové a hrozienkové výbery. Vína z tejto oblasti sú nádherné, plne extraktívne, s dostatočným obsahom kyselín.
V sortimente bielych muštových odrôd prevládajú tradičné odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Irsai Oliver, Rulandské biele, Rulandské šedé, Veltlínske zelené ale aj Müller thurgau, Chardonay a Sauvignon blanc.
Z modrých muštových odrôd je to Alibernet, Rulandské modré, Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe a Frankovka modrá.
V posledných rokoch sa v regióne rozšírilo pestovanie slovenských novošľachtencov a to hlavne odrody Devín a Dunaj ale aj Breslava, Hetera, Nitra, Váh či Hron. Tieto nové odrody sa môžu stať atrakciou vyhľadávanou nielen slovenskými ale aj zahraničnými milovníkmi vína.
Veríme, že príjemnou atmosférou s lahodným vínom v ruke a ďalšími gastronomickými zážitkami prispejeme k príjemne stráveným chvíľam v našom regióne. Miestne penzióny, reštaurácie ponúkajú v tomto období špeciality, ktoré sa oplatí ochutnať. Pri všetkom netreba zabudnúť aj na pitný režim, ktorý je pri Jarnom otvorení pivníc veľmi dôležitý. Vinárov veru nemôžeme uraziť a degustovať treba naozaj všetko.