Jedinečný kulinársky zážitok v Komárne? V reštaurácii Főnix sa snúbili inovácie s tradíciami
Főnix, ktorý sa doslova zrodil z popola v podzemných priestoroch historického Dôstojníckeho pavilónu v Komárne, je nie len zvučným menom ale zároveň aj novou reštauráciou s jedinečným konceptom. Milovníci tradičnej kuchyne v novom šate môžu okúsiť ponuku z denného menu i a la carte menu v priestoroch s elegantným interiérom.
Po desiatich rokoch, v polovici decembra, opäť otvorila svoje „stredoveké“ brány bývalá reštaurácia Aranysas, dnes Főnix. Za dodržania prísnych kritérií, aby sa nenarušila budova Dôstojníckeho pavilónu ako kultúrnej pamiatky, sa zrodili priam historické vnútorné priestory s nádychom elegancie a modernosti. Počas letných dní umocní kulinársky zážitok aj skutočnosť, že si návštevníci onedlho budú môcť jednotlivé špeciality vychutnať aj na terase, ktorú doladia drevené a kovové prvky v sprievode japonských akácií.
Maďarské jedlá s nádychom francúzskej jemnosti
Presnosť, precíznosť, vlastné chute a vysoká kvalita. To charakterizuje reštauráciu Főnix. Vzdávajú hold staromaďarským a tradičným regionálnym jedlám, no v súlade s certifikátom Thuriés stavajú aj na základoch francúzskej kuchyne. „Bežné jedlá podávame v inej forme, takpovediac inovujeme chute. Napríklad pripravujeme aj kurací paprikáš v novom šate – na francúzsky spôsob a snažíme sa zvýrazniť jemnejšie chute,“ hovorí na úvod majiteľ reštaurácie a zároveň šéfkuchár Štefan Kučera.
V kuchyni pracujú najmä s maslom a kvalitnými tukmi ale prioritne všetko, čo sa dá, pripravujú na pare. „Uprednostňujeme domáce suroviny, celozrnnú múku. Ak je to potrebné, časť zeleniny rozmixujeme na pyré, aby sa jedlo zahustilo. V kuchyni nie je fritéza, vyprážané jedlá sa vyrábajú na horúcej pare s minimálnym prídavkom oleja.“
Domáce suroviny, jedinečný výber
Zdá sa vám meno Štefan Kučera známe? Majiteľ a zároveň šéfkuchár má za sebou 20-ročné skúsenosti a so svoju manželkou sa spolu podieľajú na svojej spoločnej vášni – varení. Dôkazom je aj aj úspešná reštaurácia Rustica v Patinciach, ktorá bola tiež jedným z projektom manželov.
„Varenie je moja vášeň, ktorá sa z koníčka zmenila na povolanie. Prvú odbornú kvalifikáciu som získal na Thuriés Culinary Academy pri Bratislave. Francúzsky šéfkuchár Damien Thuriés ocenený michelinskou hviezdou vyškolí každý rok len 10-12 ľudí,“ hovorí Štefan, ktorý reštauráciu vedie ako šéfkuchár. Okrem toho Štefan pravidelne navštevuje michelinské reštaurácie a vďaka stážam nasáva nové skúsenosti. Tie sa snaží preniesť do kultúry ich vlastnej kuchyne. Vedomosti si mohol rozšíriť napríklad v reštauráciách Costes a Onyx v Budapešti – po boku dvoch michelinských šéfkuchárov Márka Molnára a Ádáma Mészárosa a tiež aj medzi slovenskými odborníkmi v gastro svete.
Majitelia kladú dôraz aj na kvalitu a pôvod surovín. Zaobstarávajú najmä čerstvé suroviny z okruhu 50 kilometrov.
Na domáce limonády a dochucovadlá jedál používajú to, čo pochádza priamo zo záhrady. Svojich dodávateľov poznajú aj osobne, medzi nimi sú aj takí, s ktorými je dôvera postavená na 20-ročnom pracovnom vzťahu.
Inovácie a zdokonaľovanie v každej porcii
Denné menu spolu s polievkou a hlavným jedlom je možné si objednať každý deň do 15:00. Či už sa rozhodnete pre rybaciu polievku z čerstvých rýb alebo niektorej inej ponuke, jednoznačne pôjde o nový gastro zážitok, ktorý v meste nemá konkurenciu.
„Neexistuje stála ponuka, ak sa minie jedna položka, na jej miesto príde iná. Ak našim dodávateľom dôjde napríklad kačica alebo konkrétna zelenina nemá sezónu, hľadáme novú alternatívu,“ predstavuje Kučera kulinársky koncept, ktorého jedinečnosť tkvie vo variabilite. Dodáva, že do pripravovaných jedál niekedy vnášajú aj prvky ázijskej a stredomorskej kuchyne.
Ochutnávky vín, tematické večere
Reštaurácia Főnix oslovuje ľudí svojimi kulinárskymi majstrovskými dielami – samozrejme, s dôrazom na správnu ponuku nápojov. Či už sa rozhodnete pre tradičnú rybaciu večeru alebo večeru plnú špecialít, ponuka sa bude postupne rozširovať. „Budujeme od základov a staviame vždy vyššie a vyššie. Vždy je teda čo zlepšovať. Namiesto toho, aby sme sa dostali do povedomia verejnosti s tým, že sme na vrchole slávy, my sa na vrchol chceme dostať postupne. A preto sledujeme aktuálne trendy a potreby zákazníkov – v tomto sa meníme a aj náš jedálny lístok je plný prekvapení. Čo je však skalopevné a stále, je naša láska k pohostinstvu, ktoré robíme od rána do večera, srdcom aj dušou. Pretože pôsobenie v gastro je našou srdcovkou a tak to aj navždy ostane!“
Manželia Kučerovci sa tešia na milovníkov dobrého jedla od utorka do nedele od 11:00 do 22:00 v reštaurácii Főnix na adrese Pevnostný Rad 142/3, Komárno. Samozrejmosťou je aj denné menu počas pracovného týždňa do 15:00 a tiež aj organizovanie rodinných osláv. Oddelená miestnosť pojme 30-40 osôb a celkové sedenie môže byť pohodlné až pre 100 osôb. „Uskutočnili sa tu už rodinné stretnutia, narodeniny, veľa krstín a uvítame aj mladomanželov!“