Kemece v Komárome získalo ochrannú známku sociálnej farmy!
Pred niekoľkými dňami zorganizovala Maďarská asociácia sociálnych fariem Fórum sociálnej farmy v Budapešti, kde šestnásť rôznych organizácií získalo certifikáciu sociálnej farmy, vrátane Kemence Egyesület v Dél-Komárom a Esőemberekért Egyesület v Tate.
Účastníkov podujatia privítal predseda združenia László Jakubinyi a podpredsedníčka združenia Gézáné Schmelcz. V neskorších fázach podujatia Andrea Viktória Gyimesi, vedúca oddelenia grantov na rozvoj vidieka Maďarskej štátnej pokladnice, a Orsolya Tószegi, referentka pre rozvoj poľnohospodárstva, odpovedali na otázky účastníkov o možnostiach aplikácie v súvislosti so spoločnou poľnohospodárskou politikou (KAP). Potom Janza Frigyes, zastupujúca Ex Ante Kft., prítomným predstavila odborné aspekty písania ponúk.
Miklós Maácz, vedúci odboru koordinácie KAP a hlavný vládny radca pri príležitosti slávnostného odovzdávania ochranných známok zdôraznil, že nielen rozvoj poľnohospodárstva, ale aj opatrenia prijaté na rozvoj vidieka, ktoré sú súčasťou výberových konaní pre sociálne farmy sú kľúčové.
„Sociálne farmy sú špeciálne poľnohospodárske zariadenia, ktorých účelom je okrem výroby poskytovať sociálne služby. Prostredníctvom poľnohospodárskych činností tieto farmy integrujú a podporujú znevýhodnené skupiny, ako sú ľudia so zdravotným postihnutím, starší ľudia alebo nezamestnaní. Sociálne farmy poskytujú účastníkom príležitosť byť aktívnou súčasťou života na farme, čím si rozvíjajú svoju nezávislosť, sociálne zručnosti a príležitosti na trhu práce. Ekonomická a sociálna udržateľnosť sú dôležitými piliermi týchto iniciatív. My v Kemence sa už roky zaoberáme výstavbou a prevádzkou takejto farmy. Som hrdá na to, že naša činnosť je teraz certifikovaná ochrannou známkou,“ povedala Gézáné Schmelcz, prezidentka Kemence Egyesület.
O spolku Kemence
Komáromské združenie Kemence, oficiálne Tradičné gastrokultúrne a komunitné združenie Kemence, bolo založené v roku 2016. Jeho účelom je zachovávanie tradícií, budovanie komunity a podpora miestnej gastrokultúry. Medzi ich aktivity patrí organizovanie gastronomických programov, komunitných podujatí, školení a propagácia lokálnych výrobcov potravín. Zohrávajú významnú úlohu pri zamestnávaní znevýhodnených osôb a pri podpore spoločensko-kultúrneho života v oblasti.