Návštevnícke centrum dedičstva Brigetio: Po stopách starovekého stolovania
9. novembra sa v Komárome všetko točí okolo chutí a tradícií. Ak máte radi miestne poklady, v Návštevníckom centre dedičstva Brigetio: Po stopách starovekého stolovania môžete očakávať skutočné gastronomické dobrodružstvo – od rána do popoludnia! Programy prebiehajú nepretržite od 10:00 do 16:00, plné lákavých prezentácií, remeselných jarmokov a interaktívnych stretnutí, kde sa objavovanie miestnych chutí stane skutočným zážitkom.
Komáromi Kosár Közösség sa o 10:00 ujme hlavnej úlohy a predstaví svoje špeciálne produkty. Môžete sa stretnúť aj s najfarebnejšími remeselníkmi regiónu, ako je napríklad Anita Musicz z Péklapát Műhely, ktorá sa s návštevníkmi delí o tajomstvá výroby chleba. Môžete sa od nej naučiť aj praktiky, ktoré môžete použiť na to, aby ste svoje pečenie chleba posunuli na novú úroveň aj doma, s Ágnes Hajasné Sárkány z Ízleld, ktorej stánok ponúka pochúťky z čerstvých lokálnych surovín, s Csillag-Bartal Reginou a Honey Reggie’s sunrise medy, ktoré nielen chutia, ale majú aj zlatistú farbu, vás očaria s Katou Csikel-Szabó, ktorá predstavuje prírodné zázraky Jade Cosmetics v starostlivosti o pleť , ako aj so Szilviou Bacsák z Tulipános Sytműhely, ktorá ponúka špeciálny svet miestnych syrov – tradícia srší z každého sústa!
Okrem gastronomických ukážok počas celého dňa prebiehajú hry a aktivity, kde môžu malí aj veľkí objavovať chute a zvyky starých čias. Na návštevníkov čakajú trhové hry, spoznávanie zeleniny a rastlín, remeslá a recepty, ale naozajstní odvážlivci sa môžu zúčastniť aj výpravy za pokladom, kde môžu objaviť skryté tajomstvá múzea. Ako špeciálnu pochúťku skúste „Čo jedli Rimania?“ kartová hra, ktorá vás zavedie späť do gastronomického sveta dávnych čias!
Súčasťou dňa je niekoľko prezentácií: medzi 11. a 14. hodinou sa uskutoční tematická prehliadka s názvom Brigetiove gastronomické spomienky, na ktorej môžete nahliadnuť do každodenných jedál rímskeho Komáromu a o 13:00 si môžete vypočuť prezentáciu včelára Balázsa Czidlinu „Čo môžeme urobiť pre včely?“, z ktorého sa dozviete, prečo sú tieto malé stvorenia nepostrádateľné, a o 15.00 h zistíte, aké chuťové zážitky a gastronomické špeciality kedysi znamenali luxus na prezentácii historičky umenia Zsuzsanny Langshadl-Antal s názvom „Všetko pre oko – Gastrotour od homára po makový koláč“ .
Toto podujatie vás pozýva na skutočnú chuťovú cestu, kde sa miestne chute a vône postarajú o mimoriadny zážitok, takže sa na starodávnu (aj modernú) gastronómiu zaručene pozriete novými očami!