Mesto Dél-komárom 2023. 03. 23.

Palacinky Jókai? Ochutnať ich budete môcť už počas Komárňanských dní!

Komárom Városmarketing és Turisztikai Kft., odštartoval pred dvoma rokmi na sociálnych sieťach sériu Komgasztro, v rámci ktorej dvojica Sági Szilárd a Tamás Proczeller navštívili a ochutnali reštaurácie v Komárome.

Sági Szilárd v poslednom vysielaní pripravoval jedlo odporúčané svojimi kolegami kuchármi z Komáromu, palacinky Jókai podľa najnovšieho trendu food trucku, teda fazuľovú polievku Jókai bez polievky, s ktorou znovu vytvoril obľúbené jedlo spisovateľa z Komáromu – rodného mesta Móra Jókaiho – píše iranykomarom.hu.

Palacinky Jókai, vyrobené podľa receptúry, ktorá sa odvtedy ďalej zdokonaľuje a zdokonaľuje, boli opäť predstavené 20. marca 2023., tentoraz v širšom meradle a na verejnosti. Účastníkov tlačovej konferencie – takmer štyridsať odborníkov na miestnu gastronómiu – ako prvý pozdravil Gábor Radics riaditeľ Komáromi Városmarketing és Turisztikai Kft., generálny riaditeľ kancelárie  Tourinform  Tamás Proczeller a hostiteľ Komgasztro Sági Szilárd, podrobne predstavili recept na palacinky Jókai.

Tamás Proczeller zdôraznil, že s fazuľovou polievkou Jókai sa spája niekoľko mestských legiend. S najväčšou pravdepodobnosťou Jókaiho manželka Róza Laborfalvi niekoľkokrát varila fazuľovú polievku s bravčovými  paprčkami. Po spisovateľovej smrti sa však v kuchárskych knihách, ktoré vychádzajú v Maďarsku, zatiaľ fazuľová polievka Jókai nezmieňuje. Podľa anekdot podobné jedlo existuje už v kuchárskej knihe Károlya Gundela vydanej v roku 1934, no ani tam sa nevolá Jókai fazuľová polievka. V roku 1980 Gundelovi synovia Ferenc a Imre znovu vydali známu kuchársku knihu, v ktorej sa ako výborný marketingový ťah objavuje obľúbené jedno jedlo ako fazuľová polievka Jókai. V priebehu takmer 100 rokov sa jedlo veľmi zmenilo a receptúra ​​sa veľmi zdokonalila.

Na tlačovej konferencii primátor Attila Molnár oznámil, že Komárňania a široká verejnosť môžu ochutnať Jókai palacinky počas  Komárňanských dní, teda od 26. apríla do 1. mája a počas Food Track Show v Jókai Liget od 2. do 4. júna.

Zdroj: komarom.hu