Mix Komárno 2025. 06. 25.

Prichádzajú tropické teploty: Záchranári radia, na čo si dať pozor

Slovensko čakajú horúce dni. So stúpajúcimi teplotami však pribúdajú aj zásahy záchranárov. Medzi rizikové skupiny patria najmä seniori, chronicky chorí pacienti či deti. Záchranná zdravotná služba ZaMED preto apeluje na verejnosť, aby nepodceňovala riziká. 

Varovné signály úpalu 

Dlhodobé vystavenie sa extrémnemu teplu môže spôsobiť úpal. „Najčastejšie sa s ním stretávame v lete, keď ľudia podcenia riziká a trávia veľa času na slnku,“ hovorí záchranár a vedúci Tréningového centra ZaMED Patrik Brna.  

Príznaky úpalu môžu byť rôzne. Výnimkou nie sú bolesti hlavy, nevoľnosť či zmätenosť. „Pri podozrení na úpal môžeme osobu ochladzovať vlažnou vodou, no nikdy nie ľadovou, pretože by to mohol byť príliš veľký šok pre organizmus,“ upozorňuje Brna. 

Úpal však môže ohroziť aj život človeka. „Pri poruche vedomia je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc alebo okamžite volať na tiesňovú linku 155,“ približuje záchranár. 

Prevenciou je vyhýbaťsa dlhodobému pobytu na priamom slnku, pravidelne sa hydratovať a používať ochranu hlavy.

Pozor na jedlo aj pitný režim 

Horúčavy predstavujú záťaž pre všetkých, no obzvlášť opatrné by mali byť rizikové skupiny. „Rok čo rok pribúdajú najmä kolapsy z tepla. Takisto stúpa počet výjazdov k pacientom s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou,“ konštatuje hlavná záchranárka ZZS ZaMED Diana Mikešová. 

Základom je pravidelne piť, ideálne čistú vodu, a vyhýbať sa sladkým nápojom a alkoholu. Záchranári tiež odporúčajú siahať po ľahších jedlách, a obmedziť príjem mastných či ťažkých pokrmov.