Mesto 2017. 03. 23.

Protiatómový kryt pod obchodom BV – TV s priestorom pre 600 ľudí

V Komárne sa nachádza na prvý pohľad bezvýznamne vyzerajúca socialistická budova BV – TV, ktorej majiteľom je od zmeny režimu podnikateľ Beke Vincent. Iba zainteresované osoby vedia, že pod touto budovou sa nachádza úkryt s priestorom pre 600 ľudí – existenciu tohto úkrytu všedný človek nepoznal. Tento úkryt bol vybudovaný a udržiavaný pre vyššie postavených komunistov z Komárna a pre ich rodiny. V prípade atómového útoku by tu mali možnosť prežiť hoci aj pól roka. (Takýto kryt bol vybudovaný v každom československom meste.)

„Som si istý, že tento úkryt bol spojený tajnou chodbou s vedľajším straníckym domom (neskôr „Zdravcentrum“) – hovorí pán Beke – aj keď sme doteraz ešte tú tajnú chodbu nenašli. Úkryt bol postavený v roku 1979, v súlade s najvyššou úrovňou znalostí zodpovedajúc na dané časové obdobie. Je až neuveriteľné, že načo všetko pri výstavbe mysleli, ako precízne všetko navrhli a že z najlepších materiálov skonštruovanými strojmi chceli tento úkryt prevádzkovať. Cena jednotlivých zariadení je ešte aj v dnešnej dobe viac tisíc eur, no pre mňa to má oveľa väčšiu hodnotu.“

Úkryt je vybavený vlastnými studňami, ohrievačmi vody, klimatizáciou (rotácia vzduchu, čistenie a starostlivosť o funkcie vykurovania a chladenia) a tiež elektrickým generátorom. Zo všetkého je k dispozícii po dva kusy: v prípade, že by sa niečo pokazilo, aby mali na 100% náhradu. Vzduch by filtrovali polovojenské filtre. Teplotu vzduchu by bolo tiež veľmi jednoduché regulovať – ale odkedy je majiteľom úkrytu pán Beke, udržiava na území celého úkrytu teplotu 18°C. „Takže by to vyhovovalo aj podmienkam vínnej pivnice“ – dodáva s úsmevom.

Steny pivnice boli vybudované z hrubého železobetónu. Tak husto je v stenách uložené kvalitné železo a betón, že je takmer nemožné ju preraziť. „Steny boli navrhnuté tak, aby ani jedna bomba tej doby nevedela poškodiť steny, dokonca by sa bomba od steny odrazila a vybuchla by na inom mieste. Medzi inými asi aj z dôvodu hrubých stien nevieme nájsť tajnú chodbu do bývalého straníckeho domu – nevieme kde by sme mali začať s vŕtaním, aby sme nenatrafili na prekážku.“

Vchod do bunkra z obchodu. Tu môžeme vidieť aké sú steny zo železobetónu hrubé.

Nájsť tajnú chodbu nie je ťažké len z dôvodu hrubých stien, ale aj z toho dôvodu, že o úkryte neexistujú žiadne plány ani nákresy, alebo teda aspoň vlastník o ich existencii nevie. Výstavba týchto priestorov bola prísne utajovaná. „Stavebné firmy sa často menili a tak pracovníci nemali ani predstavu o tom, že čo vlastne stavajú.“

Ďalší vchod. Na fotke vidno z boku bývalý stranícky dom – obe budovy spája tajná chodba.

Keď vojdeme do úkrytu z vonkajšej strany obchodu, tak sa ocitneme v menšej miestnosti a odtiaľto sa vieme dostať do skutočného úkrytu – áno cez tie obrovské dvere, ktoré boli vyrobené zo zmesi železa, olova a betónu. Oplatí sa pozrieť si, že aké sú hrubé steny. Samotnú budovu podopierajú piliere, ktoré sú uložené do hĺbky 18 metrov. Celá konštrukcia pivnice je taká silná, že by sa na ňu dalo postaviť hoci aj 10 poschodový dom.

Dvere boli vyrobené zo zmesi železa, betónu a olova. Na kraji fotky vidno bok druhých dverí (pri dverách sú položené hasiace prístroje). Takto si vieme približne predstaviť hrúbku dverí.

Celý úkryt má rozlohu 1200 metrov štvorcových, nachádza sa tu spálňa, obývačka, kuchyňa, záchod, sprcha, ošetrovňa a tiež obrovská strojovňa z rozličnými strojmi. Budova aj spolu s pivnicou, teda úkrytom sa stala majetkom pána Bekeho len pod podmienkou, že v prípade núdze poskytne tieto priestory mestu a tým pádom s nimi nemôže nič robiť: momentálne ich využíva ako sklad.   

V prípade atómového útoku by sa tu vyspalo až 600 ľudí.

Táto miestnosť nebola nevyužitá ani v minulosti: verní členovia strany a vlády tu dole usporadúvali tajné schôdze. K tomu potrebovali aj tabulu.

Odtiaľto sa otvára menšia kuchyňa, jedáleň a tiež šatňa s vedľajšími miestnosťami. Celý úkryt je dopodrobna premyslený: teda okrem záchodov. Celkovo bolo vybudovaných 6 záchodov pre ženy a 6 záchodov pre mužov.

600 ľudí umiestnených pod zemou môže vytvárať napäté situácie: je možné, že mysleli práve na toto pri vybudovaní pozorovacej miestnosti, odkiaľ je najlepší výhľad na celú spálňu. Odtiaľto mohli veľmi ľahko zistiť, kto je najmenej prispôsobivý.

Samozrejme, mysleli aj na to, že musia ľuďom pripraviť aj nejakú zábavu: na obrázku to sivé, čo vyzerá ako nejaký stôl, nie je nič iné, ako najmodernejší mixážny pult, ktorý bolo v roku 1979 dostať. Myslím si, že z toho chceli púšťať ľuďom hudbu, aby sa nezbláznili.

Časť mixážneho pultu.

Zo spoločnej spálne sa dostaneme na chodbu, ktorá nás zavedie k strojovni. Cez tie veci, čo sú umiestnené na stene vchádza dovnútra čerstvý vzduch, ale v prípade znečistenia vzduchu sa dá okamžite uzavrieť.

Klimatizačné jednotky. Cez modré trubky (chladenie) preteká studená voda a cez biele (ohrev) teplá voda.

Zo všetkého sú dva kusy pre prípad, že by sa niečo pokazilo..

Obrovské ohrievače vody zabezpečujú pitnú vodu pre 600 ľudí, zároveň teplú vodu na sprchovanie sa a na čistenie záchodov. Aká hlboká môže byť studňa, to nevie nikto – ale isté je to, že horná hladina studne je hlboká 12 metrov.

 

 Na nasledujúcich troch obrázkoch je vidno zariadenie vzduchového filtra. Úžasná precíznosť a využitie najlepších materiálov pri výrobe tohto stroja viedlo k tomu, že je funkčný aj v tejto dobe – tak, ako všetko iné v úkryte.

Srdcom úkrytu – je hlavný generátor. Zabezpečuje elektrickú energiu. Približná cena tohto generátora je 20 tisíc eur. Iba vyvaľujeme oči, ako nám hrdý majiteľ vysvetľuje jeho fungovanie.

Kanalizácia:

„Zadný východ“, pre prípad nebezpečenstva:

Zvonka to vyzerá tak, že sú to nejaké divné diela ešte z čias socializmu – ktoré sú v dnešnej už pokreslené graffitami. No nie: toto slúži na vetranie.

Ak by vypukla vojna, vedel by úkryt poskytnúť prístrešok 600 obyvateľom Komárna? Pravda je to, že zbytočne je všetko funkčné, čo sa nachádza v úkryte – už by nás úkryt neochránil. Moderná bojová technika by počas niekoľkých sekúnd cez vyššie zobrazené ventilačné zariadenie celý úkryt zničila.

Je tu ale otázka, čo by sa dalo spraviť s týmto úkrytom? Beke Vincent má viac nápadov: z úkrytu by sa dalo vybudovať vzrušujúce zábavné miesto, s ponechaním starého zariadenia… Celý pivničný priestor je taký silný, že by sa naň dalo postaviť 10 poschodový dom. „Toto bolo mojím snom – priznáva sa nám pán Beke. – Chcel som sem postaviť jednu obrovskú dominantnú budovu. Ja to už nebudem vedieť uskutočniť – možno sa to podarí niektorému z mojich troch detí.“

-DA-

Vyjadrite svoj názor