Šesť mýtov o jedle – pravda, či lož?
Každý týždeň vo štvrtok vám prinesieme článok zaradený do kategórie Blog – Stravovanie a zdravie. Dúfame, že si v ňom nájdete to svoje a pomôžeme vám poukázať na problémy v stravovaní a životospráve a možno ich dokonca aj vyriešiť! Ak by ste mali záujem venovať svoj pohľad na vec, alebo dobré rady a nápady v tomto smere ostatným čitateľom, ozvite sa nám na mail. Dúfame, že sa nám podarí vytvoriť skvelý team blogerov, ktorí radi pomôžu mnohým z vás zvýšiť kvalitu života a budú prispievať aj častejšie, ako len raz do týždňa.
Trochu z technických dôvodov meškám, ale je to tu :) Vyhrabal som zopár mýtov a našiel na ne odpovede.
1, Niektoré jedlá dokážu spaľovať energiu – nezmysel!
Teda, nie celkom. Pravdou totiž je, že energiu vlastne nepriamo spaľuje akékoľvek jedlo. Na trávenie totiž potrebujeme energiu, ktorú dotyčné jedlo dokáže spáliť. Mýt sa však opiera o takzvané záporné kalórie, čiže že ono samotné dokáže nejakým spôsobom v konečnom dôsledku odbúravať vašu tukovú zásobu. Také jedlá neexistujú. Existujú však také, ktoré obsahujú tak málo kalórii, že na ich požutie a strávenie ich ich miniete približne toľko, alebo aj menej, ako ste ich prijali. Najlepšie v tomto smere sú uhorky, grapefruit a zeler.
2, Čerstvo kúpená zelenina a ovocie sú bohatšie na živiny ako mrazené – nie vždy!
Samozrejme, niet nad vlastnú záhradku, kde presne viete, čím ste hnojili, a kedy ste zbierali úrodu. Problém ale nastáva, ak si vypestované plodiny kupujete, najmä v rôznych hypermarketoch. Pretože tá mrkva si toho mohla prejsť už veľmi veľa, je možné, že mrazená má podobne vysokú hladinu živín. Ono to totiž trvá, kým ju po zbere vytriedia, presunú a vystavia… V každom prípade však plodiny strácajú hlavne vitamíny, no znižujú sa prakticky všetky nutričné ukazovatele.
3, Bezkofeínová káva neobsahuje kofeín – zase mimo. :)
Výskumy dokázali, že aj keď ide o malé množstvá, u na kofeín náchylných ľudí sa môžu vyskytnúť problémy. V takomto prípade by som skôr odporučil bylinkový čaj.
4, Banány sú tlsté – kto vymyslel takúto sprostosť?
Museli by ste zjesť minimálne 10 priemerných banánov, aby ste nabrali toľko kalórii ako z jedného ‚trojuholníčka‘ pizze. Jeden banán má totiž len niečo cez 100 kalórii. Naopak je skvelým zdrojom vlákniny, horčíka, draslíka, vitamínu B6 (ten je veľmi dôležitý pre vašu imunitu). Navyše podľa mňa skvelo chutia, ľahko rozpoznáte jednu porciu a nakrájané v ranných cereáliách sú úžasným spoločníkom pre začiatok dňa, keďže sa znesú aj s mliekom. (Alebo si banán rozmixujte a zmiešajte s bielym nízkotučným jogurtom.)
5, Obrovská chuť na niečo znamená, že vám chýba zložka v danom jedle obsiahnutá – bullshit!
Myslím, že tu nie je čo rozoberať, je úplne jasné a aj vedecky dokázané, že v 90% prípadov vyhráva chuť, vôňa a výzor jedla nad nutričnou hodnotou. Otázka ale znie, čo nás tak priťahuje na tej hnusne vyzerajúcej nevýživnej a nezdravej čokoláde??? Cukor ;)
6, Tepelná úprava ‚zabíja‘ to dobré zo zeleniny – Ako kedy.
Tu ide totiž skôr o to, či ste dobrý kuchár/ka. Samozrejme, tepelná úprava je spôsob, ako sa zbaviť vitamínov a dobrých látok z ovocia a zeleniny, no základné pravidlo je neprevariť to! A žiadna vriaca voda. Najlepšie je upravovať plodiny na pare, alebo na grile, prípadne tak, aby šťava, ktorá z nich odteká neskončila v nenávratne, pretože práve tam končí veľká časť toho dobrého… No ale nech si kto chce, čo chce hovorí, najlepšie chutia ovocie a zeleniny, keď sú čerstvé …
Anthony