Blog 2014. 01. 25.

Komárno vo svete deväťkrát!

Ako sa dostalo Komárno do Kanady? Alebo na Ukrajinu, do Poľska, Čiernej Hory, alebo do Česka?

Začnime s tým najvzdialenejším Komárnom v Kanade. Obec založili emigranti z Ukrajiny začiatkom 20. storočia. Názov kanadského Komarna je odvodený pravdepodobne zo slova komár (v ukrajinčine комар; [komar]), podľa množstva hmyzu v okolí obce. Táto veľmi malá obec v súčasnosti vynakladá nemalé úsilie, aby získala svetový titul „Hlavné mesto komárov“. Pýchou kanadského Komarna je obrovská socha komára so šírkou krídiel 4,6 metra.

Okrem Komarna v Kanade, na európskom kontinente mimo našich miest na oboch brehoch Dunaja ešte päť usadlostí, a jedna obecná časť slovenskej dediny má názov Komárno.

Kde všade ešte sme?

Komarno (Комарно) – mesto na západnej Ukrajine (Oblasť Ľvov, okres Horodok Raioni). Má 4000 obyvateľov. Bolo založené v roku 1324.

Komarno – je obec v juhozápadnom Poľsku ( Dolnosliezske vojvodstvo, kraj Gmina Janowice, okres Jelenia Góra). Obec má 720 obyvateľov. Leží 85 km na západ od Vroclavy. Pred rokom 1945 patrila k Nemecku.

Komarno – je obec vo východnom Poľsku (Lublinské vojvodstvo, kraj Gmina Konstantynów, okres Biala Podlaska). Obec sa nachádza 108 km severne od krajského mesta Lublin

Komarno – dedinka so 26 obyvateľmi v južnej časti Čiernej Hory, v samosprávnom kraji Crmnica.

Komárno – je  tiež obec v Česku v okrese Kroměříž v Zlínskom kraji. Má 301 obyvateľov.

Komárno – obecná časť Čachtíc. Obec má 4000 obyveteľov, nachádza sa v Trenčianskom kraji a v okrese Nové Mesto nad Váhom. Čachtice smutne preslávila krvavá grófka Alžbeta Báthoryová.

Čiže vo svete máme osem obcí a jednu časť obce, ktoré majú názov Komárno. Na záver ešte môžeme poznamenať, že do súťaže o „hlavné mesto komárov“ sa môže prihlásiť aj naše mesto.

[juicebox gallery_id=“44″]