Mesto 2014. 02. 12.

Na tohtoročnom Szigete zahrajú Skrillex, Tom Odell aj Macklemore & Ryan Lewis

Organizátori Sziget festivalu hlásia ďalšie prírastky v programe. Ku hviezdam ako Queens of the Stone Age, Placebo, Calvin Harris, Imagine Dragons, Bastille či Klaxons pribudli Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Tom Odell, Jake Bugg a London Grammar. Tohtoročný Sziget, ktorý sa bude konať v srdci Budapešti od 11. do 18. augusta, vyzerá na skvelú párty. Na festival je možné kúpiť nielen päťdňovú permanentku, ale aj vstupenky na jeden festivalový deň.

Dvojica Macklemore & Ryan Lewis patrí medzi najviac oslavované a žiariace hviezdy na súčasnej hip-hopovej mape USA. Nielenže milióny fanúšikov sú doslova očarovaní ich charizmatickou hudbou, obrovský úspech sa im podaril aj na tohtoročných cenách Grammy. Ocenenie získali hneď v štyroch kategóriách – Objav roka, Najlepšie rapové vystúpenie, Najlepší rapový album roka a za skladbu Thrift Shop si odniesli gramofónik za Najlepšiu rapovú skladbu.

Skrillex je jednou z najvýraznejších postáv dnešnej elektronickej scény. Jeho hudobný prejav je strhujúci a určite dostane do varu celé publikum. Na Szigete vystúpi aj výnimočný britský talent, skladateľ a spevák v jednej osobe Jake Bugg, charakteristický svojím bezprostredným a jedinečným zvukom folk-rockovej hudby. Kapela Die Fantastischen Vier je na turné so svojím novým albumom Rekord, ktorý predstaví aj na budapeštianskom ostrove. Oproti tomu hudba elektro-trip-hopového tria z Nottinghamu London Grammar zahalí publikum do svojej dojímavej a melancholickej nálady podčiarknutej vynikajúcimi textami a unikátnym zvukom.

Tom Odell, 23-ročný spevák z južného Anglicka s vášnivým, romantickým a neodolateľným hlasom spájajúcim sa s veľkým talentom, na Szigete určite poteší nielen dievčenské publikum. Z Veľkej Británie pricestuje na Sziget aj Michael Kiwanuka, ktorého debutový album Home Again získal v roku 2013 nomináciu na prestížnu britskú Mercury Award. Vďaka jeho charakteristickej, citlivej soulovej hudbe s prvkami folku a jazzu sa jeho vystúpenie stane nezabudnuteľným zážitkom.

Strhujúcim zážitkom tohtoročného Szigetu bude určite aj vystúpenie Darkside, dvojice interpretov s veľkou budúcnosťou vo svete elektronickej hudby. Oslovia nielen milovníkov elektra, ale aj fanúšikov džezu. Hudba anglickej dvojice známej ako The Big Pink je žánrovo nezaraditelná, je intímna, znepokojujúca a hlučná zároveň. Borgore je skutočný EDM hooligan. Tento DJ a producent z Izraela je dobre známy každému v medzinárodnej dubstepovej komunite. Z Austrálie na festival pricestuje Brody Dalle, žiadaná pre jej hudbu inšpirovanú Nirvanou, the Hole a PJ Harvey. Na Szigete vystúpi počas tzv. nultého dňa, v rovnaký deň ako jej manžel Josh Homme, spevák a líder Queens of the Stone Age.

Sziget festival, jeden z najlepších letných festivalov v Európe, sa každoročne koná v malebnom prostredí ostrova v srdci Budapešti. Sziget 2014 sa uskutoční od 11. do 18. augusta. Jeho rozrastajúci program môžu fanúšikovia sledovať na oficiálnom slovenskom webe szigetfestival.sk, kde nájdu aj kompletné informácie o festivale a predaj jednodňových vstupeniek a permanentiek.

(zdroj: tasr.sk)