Mesto 2013. 11. 21.

Osud betónovej ruiny na VII. sídlisku

Už desaťročia špatí naše mesto zanedbaný pozemok so skoro rozpadnutou betónovou konštrukciou. Na VII. sídlisku na Ulici Eötvösa, medzi Obchodným domom LODIAR a Wigwamom sa ale pohli veci k lepšiemu.

Pred pár dňami sme si všimli čulý pracovný ruch na pozemku, ktorý už dlhé roky nepriťahuje nič dobré. Informovali sme sa a našli sme iniciátora akcie Ing. Štefana Menyhárta. Komárňanský podnikateľ, nám o týchto prácach povedal viac: „Býval som v susedstve tohto pozemku v budove Wigwamu. Nepáčil sa mi jeho zanedbaný stav,“ začal Š. Menyhárt.

Z podnikateľského hľadiska je to zaujímavý pozemok. Ide o asi 35 árov v centre mesta. „Aj preto som sa rozhodol o kúpe pozemku. Pustili sme sa do veľkého upratovania, postupne chceme dať do úplného poriadku tento priestor. V závislosti od počasia, tieto práce nám ešte potrvajú pár týždňov,“ pokračoval.

Z hľadiska cestnej bezpečnosti sa nikdy neriešila premávka chodcov na tejto strane ulice. Nový majiteľ sa snaží zmeniť aj tento neblahý stav. „V blízkej budúcnosti zosúladíme možnosti podľa územného plánu mesta s našimi predstavami. Prebiehajú predbežné jednania s Mestským úradom o výstavbe chdníka.“ Ako dodal, ide o približne 70 metra dlhý a 3,5 metra široký chodník s pevným povrchom, ktorý by spojil budovy Lodiaru a Wigwamu. „Je to naším spoločným záujmom, iniciátorom v tomto prípade bol Mestský úrad,“ povedal nový majiteľ.

Na VII. sídlisku je už dlhodobým problémom nedostatok parkovacích miest. Aj v tomto môžeme očakávať zmenu. „Plánujeme vybudovanie ďalších parkovacích miest pred pozemkom, ale tento náš plán sa môže uskutočniť len po vzájomnej dohode s mestom,“ dodal.

Je zázrak, že doteraz tieto skoro rozpadnuté betónové ruiny nespôsobili vážnejšie zranenia detí, alebo bezdomovcov, ktorí tu prebývajú.  „Momentálne nám stav oboch starých betónových konštrukcií spôsobuje problémy, čakáme na vyjadrenie statikov, ale my by sme ich chceli zbúrať. Je poľutovaniahodné, že doposiaľ sa nenašlo pôvodné stavebné povolenie a ani vtedajšia stavebná dokumentácia, čo veľmi spomaľuje plánovanie a prípravu našich zámerov,“ skonštatoval Š. Menyhárt.

„Cítim byť poctený, že so záujmom sledujete osud týchto ruín a dúfam, že na jari budúceho roka už budem vedieť poskytnúť konkrétnejšie odpovede,“ uzavrel nový majiteľ pozemku.

Ďalšie otázky o tejto stavbe čakáme formou komentárov k tomuto článku, postúpime ich na príslušné miesta, odpovede zverejníme na stránkach nášho portálu.

[juicebox gallery_id=“35″]