Mesto 2014. 05. 02.

Spomienkové stretnutie politických väzňov v Komárne

Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) si vo štvrtok pripomenula v Komárne 60. výročie zrušenia Pomocných technických práporov (PTP). Boli tu vojenské tábory nútených prác a na tomto pamätnom mieste trpeli príslušníci PTP, ktorí narukovali do komárňanských pevností v rokoch 1950 – 1954. TASR o tom informoval podpredseda konfederácie Peter Sandtner.

Program sa začal o 9.30 h svätou omšou za zomrelých príslušníkov PTP vo farskom Kostole sv. Ondreja na Palatínovej ulici, ktorú celebroval biskup Mons. František Rábek, ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Následne o 11.00 h sa konala pietna spomienka pri pamätnej tabuli PTP v Leopoldovej bráne pevnosti, pri ktorej odzneli svedectvá bývalých príslušníkov práporov z Dolného Kubína, Trnavy a Bratislavy. Napokon sa prítomní zúčastnili na prehliadke Novej a Starej pevnosti s odborným výkladom vedúceho Oddelenia správy pamiatok Mestského úradu v Komárne Ľudovíta Gráfela. Na stretnutí boli členovia KPVS z celého Slovenska, prišli autobusmi a autami. Na podujatí bolo viac ako 100 ľudí, najstarší účastník Karol Bartek má 88 rokov.

Do PTP komunistický režim povolával v rokoch 1950 – 1954 tzv. politicky nespoľahlivých občanov. Často išlo o synov roľníkov a živnostníkov, bohoslovcov a kňazov, prepustených politických väzňov,“ vysvetlil podpredseda s tým, že namiesto základnej vojenskej služby so zbraňou vykonávali títo ľudia nútené práce v baniach, na vojenských stavbách, v lesoch a podobne.

Podľa jeho slov bola služba v PTP na neurčitú dobu, často sa predlžovala. „Veľká časť z nich narukovala práve do pevnosti v Komárne, kde absolvovali výcvik, odtiaľ ich preraďovali na jednotlivé pracoviská. Rozhodnutie o zrušení PTP a klasifikácie E (politicky nespoľahlivý) nadobudlo platnosť 1. mája 1950, poslední príslušníci PTP však boli prepustení až o dva mesiace neskôr,“ ozrejmil Sandtner.