Šport 2014. 03. 08.

Štvrťfinále otvorila výhrou Nitra

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Začalo sa play-off! Komárno prišlo v druhej polovici základnej časti o výhodu domáceho prostredia a tak v úvodnom zápase štvrťfinále cestovalo do Nitry.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/1″]

[vc_tabs]
[vc_tab title=“Hodnotenie zápasu“ tab_id=“1394276658-1-71″]

Štvrtý a piaty celok na seba narazili po piatykrát v tejto sezóne. Doterajšie výsledky hovorili skôr v prospech Nitry, ktorá vyhrala tri zo štyroch stretnutí. Playoff je ale iná súťaž. Navyše, Nitra sa posilnila o troch basketbalistov – Joe Howell, Gregory Jenkins a Nemanja Marič sa k tímu spod Zobora pripojili len nedávno. Na druhej strane, Komárno menilo rozohrávača minútu pred dvanástou hodinou.

Aj to malo za následok, že Krsto Bjelica stratil až osem lôpt. Nešlo ale iba o klasické straty, pretože Krstovi sa lepila smola na päty. Raz mal prešľap pri rozohrávke a potom mu lopta pri bežnom driblingu ušla za čiaru. Na psychickej pohode mu nepridal ani trestný hod, ktorý sa nedotkol obruče. Komárňania musia dúfať, že toto ich nového rozohrávača nezlomí a v sobotnom zápase nastúpi s odhodlaním vyhrať.

Naopak posily Nitry zahrali s prehľadom. Jenkinsovi sa síce lopta  šmýkala a trestné hody mal tragické, 20 bodov pri úspešnosti z poľa 9 z 12 sú skvelé čísla. Marič trénera nesklamal a Jenkins sa na ihrisko nedostal, keďže Paťo Sparks zahral veľmi dobre. Rovnako sa zaskvel aj Sven Smajlagič, ktorý nastrieľal 20 bodov. Zaostal tradičný líder Nuhanovič.

Nitranom sa darilo na perimetri. Najmä v prvom polčase, mali v ňom 50 percentnú úspešnosť. Avšak v žiadnom štatistickom ukazovateli Nitrania Komárno nepredčili. Hostia zaostali najmä v tvorbe streleckých pozícií a v rýchlosti, akou si podávali loptu. Svetlými momentmi boli určite pobyty na ihrisku legionárov Bilića a Szaba, ktorí sa ale v závere už na ihrisko nedostali. Páčil sa nám aj bojovný výkon kapitána Kozlíka, či Marchyna. Škoda, že Kenny Hall si bojovného ducha nepodržal až do samého záveru. Komárno v ňom totiž vyzeralo odovzdane.

Edymax SPU Nitra – MBK Rieker Com Therm Komárno 84:75 (23:20, 24:23, 16:15, 21:17) – stav série 1:0
Najviac bodov: Smajlagič a Jenkins po 20, Sparks 13 – Bjelica 15, Bilič 12, McElrath 11
TH: 21/14 – 21/15, fauly: 21 – 18, trojky: 8 – 6, rozhodovali: Tomašovič, Ženiš a Turčin, 750 divákov

Druhý zápas série odohrá Komárno v sobotu 8.3. na palubovke Nitry.

[/vc_tab]
[vc_tab title=“Priebeh zápasu“ tab_id=“1394276658-2-33″]

Zápas rozbehli lepšie Nitrania. Domácemu celku padli z rúk Kosu a Smajlagića tri trojky, a už po piatich minútach viedol 17:7. Na to reagoval tréner Rón timeoutom a nasadením zóny, ktorá slávila úspech. Nitrania boli nútení strieľať z ťažkých pozícií a vďaka tomu Komárno postupne náskok súpera znižovalo. Bilič sa zaskvel siedmimi bodmi a štvrtina tak skončila za stavu 23:20.

Druhá časť hry mala byť pre Komárno obrovskou vzpruhou. Najprv Bilič a potom Szabó košmi s faulom a premenenými šestkami dostali hostí do jednobodového vedenia. Nitra ale zareagovala skvele. Zvýšila obrannú agresivitu a získavala lopty, vďaka čomu sa dostala opäť do vedenia, no jej náskok už šesťbodovú hranicu neprerástol. Domácich vtedy ťahal najmä Jenkins so Sparksom, za Komárno skóroval Bjelica. Polčasový stav bol 47:43.

V tretej štvrtine mali navrch hráči Nitry. Nuhanovič zvyšoval po šiestich minútach hry na 57:45 a až Kovačevičova trojka z nasledujúceho útoku nakopla hostí. Tí dovtedy strelili rukou Joynera iba dva body. V útoku to bolo zlé, hráči nevedeli, čo majú hrať. Volili si ťažké strely zo strednej vzdialenosti, padať im nechceli. So Šoškom prvý raz na ihrisku Komárno začalo ukrajovať z náskoku súpera. Štvrtinu ukončila Biličova veľmi nepresná trojka, ktorá ale skončila v rukách Kozlíka a ten svoj „alley-oop“ zakončil dvoma bodmi so sirénou. 63:58.

Ak chcelo Komárno pomýšľať na víťazstvo, muselo v poslednej časti hry útočne explodovať. K tomu ale nedošlo a v polovici štvrtiny prehrávalo opäť o desať bodov. A hoci zabojoval Marchyn a Kozlík s Bjelicom, v závere k žiadnej dráme nedošlo.

Edymax SPU Nitra – MBK Rieker Com Therm Komárno 84:75 (23:20, 24:23, 16:15, 21:17) – stav série 1:0
Najviac bodov: Smajlagič a Jenkins po 20, Sparks 13 – Bjelica 15, Bilič 12, McElrath 11
TH: 21/14 – 21/15, fauly: 21 – 18, trojky: 8 – 6, rozhodovali: Tomašovič, Ženiš a Turčin, 750 divákov

 

[/vc_tab][/vc_tabs][/vc_column][/vc_row]