Región 2014. 04. 09.

Viniče v okrese Komárno napadli húsenice

Pravdepodobne absencia mrazov spôsobila, že v okrese Komárno húsenice poškodili vinice až do takej miery, že si to ani najstarší pestovatelia hrozna v regióne nepamätajú.

Zaútočila siatica oziminová (Agrotis Segetum), ktorá síce na Slovensku existovala, ale na viniči nikdy nespôsobila žiadne škody. Potvrdil to TASR Štefan Šimonka, špecialista na vinič a ovocie spoločnosti BASF, s.r o., ktorá sa zaoberá ochranou rastlín.

Ako uviedol, priskoré jarné obdobie spôsobilo, že húsenice potrebovali potravu, a tak vyžierali očká viníc. „Tieto potvory pracujú v noci, cez deň sa ani nepohnú. Myslel som si, že húsenice napádajú voňavé odrody, avšak teraz som už presvedčený, že ide o to, do akej miery je očko napučané,“ konštatoval.

húsenica 33

Podľa jeho slov sa problém objavil najskôr na južnom Slovensku. „Som presvedčený, že sa podobná situácia objavila vo viacerých regiónoch. Okolo obce Svätý Peter v okrese Komárno sa to ukázalo najskôr, ale následne sme zaregistrovali podobné problémy aj v ďalších regiónoch. Dá sa tomu brániť aj chemickým postrekom,“ povedal. Po chemickom postreku sa na viacerých miestach problém vyriešil.

húsenica 44

„Spoliehame sa aj na to, že očká narastajú, húsenice už nebudú musieť toľko žrať a očká na viniči ostanú,“ poznamenal. Odborník podotkol, že niekoľko rokov pracoval vo vinohradoch, ale to, čo sa teraz deje, ešte nikdy nevidel. „Neverím vlastným očiam,“ vyhlásil.

Súčasnú situáciu si Šimonka vysvetľuje zmenou klímy a podľa jeho názoru globálne oteplenie prinesie ďalšie problémy.

húsenica 22

(zdroj a foto: tasr)