Tipy z redakcie: Veľkonočné pečenie
Všetci vieme, že tento rok bude Veľká noc iná. Ale prečo si ju aj tak nespríjemniť? Urobte si pohodlie so svojou rodinou a vyskúšajte niektorý z našich overených a obľúbených veľkonočných koláčov a sladkostí.
Nepečené trojuholníky zo sušienok
„Tento koláč je u nás veľkonočnou klasikou a nevymenila by som ho za nič! Je síce trošku pracný, ale konečný výsledok vždy stojí za to a všetci ho u nás majú v obľube,“ – Bianka.
Budeme potrebovať:
120g svetlých sušienok BeBe
120g tmavých sušienok BeBe
2-3 banány
500 g jemný tvaroh
200 g masla
200g práškového cukru
140 g čokolády na varenie
100g masla
kokos na posypanie
Postup:
1. Najprv si pripravíme plnku z tvarohu, masla a práškového cukru, ktorú vymiešame na hladký krém.
2. Následne si na alobale rozložíme šachovnicovo sušienky, tri rady po siedmich kusoch. Plnku rozdelíme na dve časti a jednu časť opatrne rozotrieme na sušienky.
3. Na rovnomerne rozotretú plnku uložíme druhú časť sušienok, pričom farby sušienok vymeníme. Potrieme druhou časťou plnky.
4. Olúpané banány polejeme časťou z čokoládovej polevy a necháme stuhnúť. Po stuhnutí ich uložíme do stredu a bočné strany sušienok zdvihneme do striešky, pričom dávame pozor na to, aby sme sušienky dobre pritlačili.
5. Zákusok zabalíme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Môžeme aj dlhšie, lepšie sa zákusok krája.
6. Po stuhnutí alobal odstránime a vrchnú časť sušienok polejeme čokoládou a posypeme kokosom alebo cukrárskou ryžou. Po stuhnutí krájame na trojuholníky. Dobrú chuť!
Pravé talianske tiramisu
„Už od detstva sme mali doma zvykom, že pred hostí musíme nachystať aspoň 66 druhov koláčov. Moje obidve babky nachystali aspoň 2-3 koláče a vymieňali si ich medzi sebou. Aj na mňa sa tieto zvyky nalepili a nikdy som nevedela zastaviť pri jednom koláči. Tento rok, avšak kvôli vzniknutej situácii, nebudeme mať žiadne návštevy. Tak som sa rozhodla, že povolím a urobím svoj obľúbený dezert, ktorý síce nie je typický veľkonočný, ale aj tak ho nikomu nemusím ponúkať, tak aspoň viac ostane mne!“ – Noja.
Budeme potrebovať:
6 vajec
2 balenia detských piškót
5 PL cukru
50 dkg mascarpone
jedna dávka uvarenej kávy
1 tabuľka nastrúhanej čokolády
holandské kakao
Postup:
1. Najprv si uvaríme kávu aby vychladla.
2. Rozdelíme si bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a odložíme na bok
3. Žĺtka vymiešame na penu s cukrom a primiešame mascarpone. Do tejto zmesi opatrne primiešame sneh z bielkov a neskôr zapracujeme mixérom.
4. Pripravíme si väčšiu sklenenú misu a do spodnej časti tesne poukladáme piškóty namočené v káve.
5. Na piškóty nanesieme vrstvu mascarpone krému, ktorý posypeme strúhanou čokoládou a holandským kakaom. Ďalej znova nanesieme piškóty a postup opakujeme. Proces zakončíme mascarpone vrstvou posypanou čokoládou.
6. Pred podávaním necháme odležať aspoň na jednu noc v chladničke. Dobrú chuť.
Kokosové kocky
„U nás je koláčovou kráľovnou moja babka, takže kým pre nás s radosťou pečie, snáď to bude ešte dlho, tak nemám šancu niečo pokaziť. Tu je jeden z mojich obľúbených koláčov – kokosové ježe. Jednoduché a rozplýva sa na jazyku, aj tento rok som si tento koláč objednala“ – Kincső.
Budeme potrebovať:
Cesto:
40 dkg hladkej múky
5 dkg masti
30 dkg práškového cukru
3 PL medu
3 vajíčka
1 KL sódy bikarbóny
2,5 dl mlieka
Na polevu:
20 dkg masla
25 dkg práškového cukru
3 KL kakaa
10 PL mlieka
2 KL rum
strúhaný kokos
Postup:
1. Vymiešame spolu ingrediencie na cesto, pridáme mlieko aby sme dostali tekutejšiu konzistenciu.
2. Pečieme dohnedasta približne na 180°C -200°C.
3. Ingrediencie na polevu spolu povaríme nad parou a nakrájané kocky ponamáčame do polevy a následne obalíme v kokose. Dobrú chuť!
Dúfame, že sa Vám recepty páčia a rozhodnete sa pre niektorý z nich.
Titulná foto: https://www.goodhousekeeping.com/