Kultúra 2011. 09. 18.

V Komárne vytvorili tri maxijedlá

Miestni potravinári v sobotu vyrobili najdlhšiu klobásu, najťažší turecký med a najdlhšiu kokosovú tyčinku.

V sobotu sa do Knihy slovenských rekordov v kategórii maxijedlá dostali tri výrobky komárňanskej potravinárskej spoločnosti. Partia z tamojšieho mäsokombinátu sa rozhodla zlomiť minuloročný rekord z Nových Zámkov, kde vlani pripravili klobásu s dĺžkou 47,06 metra. Úlohou rekordmanov bolo do čreva pomocou mlynčeka naplniť klobásovú zmes, bez toho, že by sa porušila jej celistvosť.

Po jeden a pol hodinovom úsilí 11-člennej partie ľudí na stole dlhom takmer 10 metrov sa vinula klobása dlhá 60,90 metra. Slovenský rekord sa tak podarilo v Komárne vylepšiť o 13,84 metra.

Druhým rekordom bol najťažší turecký med, ktorého hmotnosť bola 45,2 kilogramu. Rozmery sladkého obra boli: dĺžka 100 centimetrov, šírka 56 centimetrov a výška 7 centimetrov. Na jeho výrobe sa podieľali Eva Öriová a Jozef Kinczer. V obchode by tento turecký med stál až 650 eur.

Tretím rekordom sa stala kokosová tyčinka dlhá 75,46 metra. Táto sladkosť o priemere necelé dva centimetre bola pripravená na veľkej doske a vytvárala obdĺžnikovú špirálu so šírkou 1,5 metra. Za všetky úspešné rekordy si rekordmani z Komárna prevzali certifikáty z Knihy slovenských rekordov.

TEXT: SITA
FOTO: Bárány János