V maďarskom Komárome sa začal tradičný zber šampiňónov
Kemence Egyesület teda Združenie Pec v Komárome predstaví vďaka národnému programu nové projekty. Do portfólia im pribudnú dva prémiové produkty. Úspešne sa ukončil program na chov bažantov a využitie hubárskeho stanu, kde sa v januári tohto roku začalo s pestovaním a predajom.
Pani Schmelz, zo Združenia Kemence uviedla, že pestovanie húb je práca, ktorá si vyžaduje veľkú pozornosť a odborné znalosti.
Hríbové vrecká sa po príchode skladujú v miestnosti s predpísanou teplotou a vlhkosťou, zatiaľ čo podložia špeciálne určené pre huby, sú pretkané spórami. Do hríbového stanu môžu vstúpiť výlučne iba pestovatelia, pretože je potrebné špeciálne oblečenie a dezinfikovaná obuv, aby sa zabránilo akejkoľvek infekcii.
V súčasnosti sa pestujú hnedé a biele šampiňóny a koncom januára sa plánuje aj zahájenie pestovania hlivy. Huby sa zákazníkom dodávajú vždy čerstvé. Podľa predbežnej objednávky sa úroda zbiera hodinu pred príchodom kupujúcich.
Vďaka tendru bude zamestnaných veľa znevýhodnených, zdravotne postihnutých, dlhodobo nezamestnaných alebo bezdomovcov. Príjmy z činnosti by sa mali použiť na údržbu organizácie.
Zdroj: komarom.hu