Región Dél-komárom 2023. 07. 14.

V susednom Komárome vyberali Zmrzlinu roka. Neuveríte, aká príchuť vyhrala!

V Maďarsku má tradíciu nie len súťaž Torta roka, ale aj súťaž Zmrzlina roka. Tento rok sa centrom súťaže stal Komárom, kde sa nie len odprezentovali všetky príchute, ale odborná porota aj vybrala svojho víťaza!

Maďarská asociácia cukrárenského priemyslu zorganizovala tento rok už po 25-krát veľmi populárnu súťaž Zmrzlina roka, tentoraz spolu s Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft.

„Účelom súťaže je propagovať tradičnú, kvalitnú remeselnú zmrzlinu, aby priemysel mohol verejnosti ponúkať ešte kvalitnejšie zmrzliny,“ povedal Balázs Erdélyi, prezident asociácie.

Súťaž prebiehala od rána do skorého popoludnia v plne vybavenom zmrzlinárskom laboratóriu na mieste s využitím troch profesionálnych mrazničiek. Nasledovali zábavné a zároveň odborné prezentácie týkajúce sa rôznych zmrzlín a farebne doplnila program aj odborná výstava. Návštevníkov počas dňa zabavili aj rôzne hudobné a kultúrne programy, ktoré poskytla Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Do súťaže Zmrzlina roka sa tento rok prihlásilo celkovo 81 zmrzlín v piatich kategóriách.

Členmi poroty v hľadisku boli: hádzanárka Luca Vajda, István Dezsereczky, majster sveta v zápasení v ťažkej váhe, Tibor Komáromi, majster sveta a Európy, bývalý prezident Maďarského zápasníckeho zväzu, Tamás Proczeller, moderátor KomGasztro show, a Szilárd Sági, gastro blogger.

Na podujatí bolo možné okrem súťažných zmrzlín ochutnať aj ocenené maďarské zmrzliny z minulých ročníkov. Kreativite súťažiacich sa medze nekládli, popri pikantne ochutených čokoládach nechýbali ani rôzne druhy ovocia v kombinácii s olejnatými semienkami, bylinkami, či dokonca zeleninou. Najväčším hitom, ktorý dal základ nápadom viacerých súťažiacich, však bola jednoznačne kyslá smotana, jedna z vynikajúcich ingrediencií maďarskej gastronómie, a tiež aj krupicová kaša.

Na súťaži sa objavili aj zaujímavé kombinácie ako napríklad „tvarohové cestoviny so slaninou“ alebo „smotanovo-syrový lángoš“.

Zlatú medailu a zároveň putovný pohár ZMRZLINA ROKA získal János Somodi, majster cukrár Zmrzlinárne Florida v Balatonmáriafürdő so zmrzlinou tekvicovo-mandľové a orechové variácie.

Zdroj: komarom.hu