Mesto 2014. 05. 03.

Ďalší podvod s červenou naftou

Nitrianski colníci v spolupráci s policajtmi z Kolárova zaistili tisíc litrov minerálneho oleja zafarbeného načerveno. Majiteľ nevedel preukázať, odkiaľ ho má a či zaň zaplatil daň.

Colníci Colného úradu Nitra na základe oznámenia policajtov z OO PZ Kolárovo vykonali dňa 27. apríla v obci Kolárovo, časť Veľká Gúta, kontrolu auta Mercedes Sprinter. V jeho úložnom priestore našli plastový obal naplnený kvapalinou červenej farby. Predbežná analýza zistila, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o naftu.

Majiteľa tovaru vyzvali, aby preukázal pôvod a spôsob nadobudnutia tovaru a to, či bola za minerálny olej zaplatená spotrebná daň. Pretože tieto skutočnosti nepreukázal, colníci tisíc litrov minerálneho oleja zaistili a uskladnili v sklade colného úradu.

Únik na spotrebnej dani v tomto prípade predstavuje sumu viac ako 380 eur. Podľa zákona hrozí daňovému subjektu za uvedené porušenie pokuta vo výške 50% dane, najmenej však 160 eur a prepadnutie tovaru. Zároveň mu vyplýva povinnosť uhradiť vzniknutú spotrebnú daň.

Pretože v niektorých členských štátoch (v Nemecku, Rakúsku) je „červená“ nafta pri určenom použití (na vykurovanie, do pracovných strojov a podobne) daňovo zvýhodnená, stáva sa súčasťou daňových podvodov. Nelegálne sa používa ako pohonná látka v osobných či nákladných motorových autách, a to i v iných členských štátoch EÚ.

(zdroj: CÚ Nitra, sme.sk, foto: CÚ Nitra)