Mesto 2014. 02. 24.

Na dofinancovanie opravy kasární si zoberú úver

Mesto Komárno plánuje opraviť strechu a krov historickej budovy kasární za takmer 2,5 milióna eur. Peniaze chcú získať z eurofondov a päť percent z celkovej sumy zaplatí mesto.

„V prípade, že tento projekt prejde, zoberieme si úver, aby sme mohli 124 500 eur doplatiť, lebo je to veľká možnosť, ako opraviť vzácnu národnú kultúrnu pamiatku,“ informoval viceprimátor Komárna Vojtech Novák.

Ešte v tomto roku plánujú začať s prípravnými prácami a zrekonštruovať postupne celý krov a strechu budovy, ktorá sa nachádza v Novej pevnosti. Mesto tak pokračuje v revitalizácii a záchrane budovy bývalých kasární, ktoré boli postavené v roku 1910 v období Rakúsko-uhorskej monarchie a sú súčasťou veľkého pevnostného systému, ktorého história siaha do 16. storočia.

Komárňanský Pevnostný systém je národnou kultúrnou pamiatkou a je mimoriadne rozsiahly. Priemer obranného prstenca je v oboch smeroch viac ako päť kilometrov, pričom väčšinu systému tvoria uzavreté pevnostné reťazce. Druhým dôvodom jedinečnosti Pevnosti je vysoká miera zachovalosti jednotlivých objektov. Medzi najvzácnejšie časti patrí Stará a Nová pevnosť a takmer v pôvodnom stave je aj Palatínska línia okrem bastiónu, ktorý bol asanovaný. Mnohé úseky medzibastiónových častí boli prebúrané, aby nimi mohli prechádzať cestné komunikácie.

Rovnako zachovalé sú aj objekty Vážskej línie. Vážske predmostie bolo zničené a dnes už je v teréne badateľné len minimálne. Dunajské predmostie s centrálnou pevnosťou, Sandbergská a Igmandská pevnosť zas patria medzi najzachovalejšie súčasti celého komárňanského Pevnostného systému, ktorý je atraktívnym pre turistov a návštevníkov mesta.

(zdroj: sme.sk, foto: wikipédia)