Región 2014. 03. 26.

Nová sanitka v Nesvadoch

Záchranná zdravotná služba ZaMED Komárno má vo svojej flotile o jedno nové sanitné vozidlo viac. Ako ZaMED nedávno deklaroval, výmenou vozidla na stanici Rýchlej zdravotnej pomoci v Nesvadoch pokračuje v modernizácii vozového parku ambulancií záchrannej zdravotnej služby, vrátane modernizácie zdravotníckych prístrojov.

Záchranári z Nesvád zasahujú v priemere päťkrát denne, mesačne pomôžu aj viac ako 160 ľuďom. Idú všade tam, kam ich pošle Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Nitra.

Tím tejto stanice tvorí päť mužov (jeden záchranár a štyria vodiči-záchranári) a štyri ženy (záchranárky). Všetci títo záchranári majú ukončené vysokoškolské vzdelanie v odbore urgentná zdravotná starostlivosť.

Bc. Roland Száz – vedúci záchranár tejto stanice, má napriek relatívne mladému veku dlhoročné skúsenosti v záchranke. Na záchranke začínal ako osemnásť ročný, po vzore svojho otca. V súčasnosti tiež pôsobí v ZaMEDe ako hlavný záchranár, a pre Ministerstvo zdravotníctva SR, ako hlavný odborník pre zdravotnícke záchranárstvo.

Prestavbu Renaultu Master zveril ZaMED do rúk overeného dodávateľa, slovenskej firmy Chirosan, ktorá je špecialistom na prestavbu sanitných vozidiel.

Doteraz používané sanitné vozidlo na stanici RZP Nesvady za štyri roky používania najazdilo takmer tristotisíc km a podieľalo sa na záchrane života alebo zdravia bezmála sedemtisíc pacientov, a bude ZaMEDu slúžiť ako náhradné sanitné vozidlo. ZaMED má v súčasnosti rozmiestnené náhradné sanitné vozidlá takým spôsobom, že v prípade poruchy alebo havárie zásahovej sanitky vie do 60 minút zaistiť náhradné vozidlo kdekoľvek v zásahovom území.

(Janka Peráčková, PR & Marketing manažér, foto: ZaMED)