Stredná odborná škola obchodu a služieb v Komárne na Medzinárodnom veľtrhu gastronómie Danubius gastro CUP 2019
24.1 -27.1. 2019 sa v Inchebe Bratislava konal medzinárodný veľtrh gastronómie pod názvom Danubius Gastro 2019. V rámci tohto veľkolepého podujatia sa naša Stredná odborná škola obchodu a služieb na Budovateľskej ulici 32 v Komárne zúčastnila súťaží v odboroch kuchár a cukrár. Výsledky ukazujú, že na našej škole je v daných odboroch možnosť učiť sa od tých najlepších.
Súťaž vo varení „naživo“ „SKILLS Slovakia Gastro junior METRO CUP 2018/2019 v odbore kuchár – finálové kolo
V prvý deň veľtrhu Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou ministerstva školstva, vedy ,výskumu a športu Slovenskej republiky organizovali 8.ročník súťaže hotelových akadémií a stredných odborných škôl Gastro junior SKILLS Slovakia METRO CUP 2018/2019 v odbore kuchár.
Žiačka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne Tamara Zakál prešla náročnými predkolami aj so svojou pomocníčkou Biankou Mišovičovou. Rozhodujúcim bol jej suverénny postup cez semifinále v Nových Zámkoch do celoštátneho kola medzi top 6 súťažiacich. Dňa 24.1.2019 sa konalo celoslovenské finálové kolo v Bratislavskej Inchebe. Tamarinou úlohou bolo v časovom limite 30 minút vylosovať pre seba základnú surovinu – mäso z mystery boxu a zvoliť si suroviny potrebné na prípravu menu, ktoré si stanovila za pomoci majstrov odbornej výchovy Ivany Havelovej a Róberta Töltésiho. Na prípravu 4 porcií mala 120 minút. Počas varenia si Tamara aj napriek veľkému psychickému tlaku vytváranému jednak zo strany prísnych hodnotiacich komisárov, televíznych kamier a divákov viedla bravúrne. Odmenou jej bolo konečné 4. miesto v striebornom pásme – čo môžeme považovať za mimoriadny úspech. Pripravovala kuracie prsia s tymiánom a cesnakom v soude vide, zemiakové krokety s orechmi, mangové a cviklové pyré. Jedlo pôsobilo veľmi esteticky a podľa názoru hodnotiacej komisie bolo naozaj chutné.
Súťaž vo varení naživo „DANUBIUS GASTRO CUP 2019“ v odbore kuchár senior – finálové kolo
Súťaž DANUBIUS GASTRO CUP 2019 pokračovala dňa 26.1.2019 finálovým kolom v odbore kuchár senior, ktorého sa zúčastnila majsterka, Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne, Ivana Havelová. Hlavnou surovinou bola nepopulárna čerstvá makrela, ktorá má veľmi špecifickú vôňu a chuť. Časový limit na prípravu dvoch porcií bol 45 minút. Aj pri hodnotení kategórie kuchár senior sa uplatňujú veľmi prísne hodnotiace kritéria podľa smerníc WACS (World Association of Chefs‘ Societies – Svetová asociácia kuchárskych asociácii je celosvetová sieť kuchárskych a cukrárskych asociácií a zdužení , ktorá bola v založená v októbri 1928 na Sorbonne v Paríži). V záverečnom hodnotení sa majsterke odbornej výchovy Ivane Havelovej podarilo získať 1.miesto v striebornom pásme (rozdelenie na pásma – štandardné medzinárodné hodnotenie zahrňujúce prípravu od kalkulácie až po prezentáciu jedla).
Majsterka odbornej výchovy pripravila „Makrelu s bylinkami, batátové pyré a batát s tymianom a cesnakom, bylinkové pesto“ – jedlo predstavovalo podľa hodnotiacej komisie harmóniu dizajnu a chuti.
13. ročníka medzinárodnej súťaže ,,O najlepší Bratislavský rožok.“
Dňa 24. 01. 2019 sa v rámci veľtrhu žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne, Szeiler Máté a Matus Viktor pod vedení majsterky odbornej výchovy Viery Jozefiovej, zúčastnili 13. ročníka medzinárodnej súťaže ,,O najlepší Bratislavský rožok.“ Súťažil tímy z Maďarska, Ukrajiny, Uzbekistanu a zo Slovenska. Časový limit práce bol 4 hodiny, kde mali žiaci pripraviť 45 makových, 45 orechových Bratislavských rožkov a maškrtu z jadrovín. Chlapci sa na túto pripravovali svedomite čo sa odzrkadlilo aj na umiestnení, keďže získali krásne 2.miesto. Popri medaile sme získali aj nové vedomosti a zručnosti vo výrobe a hlavne veľa inovatívnych nápadov. Celá akcia bola úspešná a zaujímavá aj keď náročná.