Kultúra 2011. 09. 20.

Členovia dramatického súboru sa pustia sami do renovácie priestorov

Folklórny súbor Dunaj pri mestskom kultúrnom stredisku a dramatický krúžok Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka pri Matici slovenskej (MS) v Komárne majú za sebou rušné obdobie, informuje členka Mestskej organizácie (MO) MS Jana Pipíšková.


„Členovia súboru a krúžku sa od začiatku septembra prakticky nezastavili. Jedno predstavenie striedalo druhé. Muzikál Skrotenie odohrali pre všetky školy s vyučovacím jazykom slovenským a treba neskromne povedať, že s veľkým úspechom,“
uviedla Pipíšková s tým, že členovia súboru Dunaj predviedli svoj folklór dvom stovkám lekárov z celého Slovenska, v Hornej Zlatnej sa zúčastnili na vinobraní, v Komárne otvorili Vínne korzo, spolu so Šrobárovčanmi krstili knihu a oslávili 90-tku založenia obce.

Vystúpili na štvordňovej výstave v Maďarsku
Podľa slov členky MO MS oba súbory, ktoré sú spojené nielen kamarátskymi vzťahmi, ale už takmer tvoria jeden celok, sa ešte zúčastnili štvordňovej medzinárodnej výstavy v susednom Maďarsku. V priebehu pár náročných, ale krásnych dní odovzdali divákom to, na čo sa pripravovali dlhé mesiace. „Ďakovať môžeme sponzorom, kamarátom a ľuďom, ktorí im neúnavne pomáhajú. Predovšetkým však divákom, ktorých je, našťastie, stále viac a vytvárajú im úžasnú atmosféru,“ konštatovala Pipíšková.

Pripravujú predstavenie s hosťami z Ruska a USA
Členov telies čaká krátka divadelná prestávka, aby sa mohli sústrediť na školu. Napriek tomu do konca roka toho ešte musia stihnúť dosť. Dramatický krúžok plánuje pokrstiť svoj, v poradí už tretí album, pripravuje veľkolepé predstavenie so vzácnymi hosťami z USA a Ruska a so svojím muzikálom by mal vycestovať do okolitých, ale aj vzdialenejších miest a pripravujú aj špeciálny vianočný koncert.

Budú búrať, stavať a maľovať
„Naši dramaťáci majú však jeden problém. Umelecké teleso týchto rozmerov, ak chce pokračovať, nevyhnutne potrebuje svoje vlastné zázemie. Dom Matice slovenskej (DMS) im priestor veľmi rád poskytne, treba ho však vyčistiť, úplne zrenovovať a prispôsobiť potrebám dramatického súboru,“ uviedla Pipíšková. Dodala, že financie na to nie sú, preto sa rozhodli, že aj túto vec skúsia prekonať vlastnými silami. Prvý októbrový víkend speváci a herci vymenia mikrofóny za maliarske štetce, tanečníci svoje kostýmy za montérky a spoločne sa pustia do búrania, stavania a maľovania. „Veríme, že sa nájde pár dobrovoľníkov aj z radov našich divákov, ktorí prídu a priložia ruku k dielu,“ uzavrela.