Región 2014. 08. 14.

Cyklotrasy v komárňanskom regióne sa predlžujú

V tomto roku otvoria cestu pre cyklistov medzi mestom Komárno a obcou Kravany nad Dunajom. Trasa, ktorej realizácia sa ukončí do konca augusta bude mať 29 kilometrov. Hlavným partnerom slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce je samospráva obce Moča. Na slovenskej strane sú partnermi: Komárno, Iža, Patince, Radvaň nad Dunajom, Kravany nad Dunajom, na opačnej strane Dunaja Dunaalmás, Almásfüzitő, Neszmély a Oroszlány. K projektu, ktorý realizuje cyklotrasu v celkovej dĺžke 40 km sa pripojil aj Wellness Hotel Patince. Investícia z fondov Európskej únie (EÚ) sa bude realizovať v značnej miere na Slovensku. Z európskych finančných prostriedkov sa plánuje v neskoršom období aj predĺženie trasy až do Štúrova, ako aj opačným smerom do Čičova. Povedal to starosta obce Moča Pál Banai Tóth.

„Pre komárňanský región schválenie projektu za 2,5 milióna eur bolo mimoriadne dôležité. Z hľadiska logistiky neprichádza do úvahy v tomto priestore vytvorenie priemyselného parku, postavenie firmy, ktorá by zabezpečila zamestnanosť,“ konštatoval starosta obce Kravany nad Dunajom Gabriel Duka s tým, že väčšina obyvateľov sa zaoberala poľnohospodárstvom, čo sa ale v posledných desiatich rokoch zmenilo. „Rieka Dunaj a turistický potenciál je ten kapitál, ktorým disponujeme a musíme ho čo najlepšie využiť,“ pokračoval. Vyjadril presvedčenie, že cyklotrasa osloví nielen zahraničných turistov ale aj občanov bližšieho i vzdialenejšieho okolia.

Cyklotrasa medzi Kravanmi a Komárnom vedie po hrádzi. „Len v Dunajskej Radvani sme museli prejsť na cestnú komunikáciu, tu totiž neexistuje hrádza,“ konštatoval Duka. Dodal, že cyklotrasa má veľký význam aj z ekonomického hľadiska. „Už teraz ju používajú turisti z Nemecka, Rakúska, Talianska, Holandska. Od marca do októbra sa tu pohybuje niekoľko stovák cyklistov. Ich počet sa bude zvyšovať, úsek medzi našou obcou a Komárnom bude tvoriť časť trasy Eurovelo 6,“ vysvetlil starosta Duka. Podotkol, že táto cyklotrasa popri Dunaji spája západnú Európu s ostatnými krajinami východnej Európy. „Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité, aby sme pre turistov zabezpečili kvalitné služby. Nemyslím len na ubytovanie a stravovanie, ale aj na bohaté, zaujímavé kultúrno–spoločenské a športové programy,“ zdôraznil.