Mix 2020. 03. 24.

Ako trávia Komárňania svoj čas počas týchto dní?

Domáca izolácia nie je pre nikoho jednoduchá. Je dôležité aby sme tí, ktorí môžeme zostať doma, tak urobili. Je ale úplne normálne, že sa nám už pomaly míňajú nápady na domáce aktivity a tak sme mysleli, že by nebolo zlé sa inšpirovať Komárňanmi, ktorí sú počas týchto dní tiež doma.

Jozef Černek

„Keďže mám vlastne tri zamestnania, zatiaľ sa nejak výrazne nenudím. Snažím sa ale všetko koordinovať z domu,“ povedal hneď na úvod riaditeľ Matice slovenskej v Komárne a režisér a dramaturg súboru Rebeli a Dramaťák Jozef Černek. Za veľkú pomoc v týchto časoch považuje technológie, vďaka ktorým sa mu darí zvládať takmer všetku prácu z domu, ale najmä nácviky na ich najnovší muzikál Zver. „Tieto opatrenia u nás zmenili najmä to, že som viac času so synom. Je to skvelé, ale moja manželka a vôbec ľudia na materskej, majú môj ešte väčší obdiv. Rozhodne sa o dovolenke hovoriť nedá,“ hovorí o pobyte doma. Ľuďom v tomto čase odporúča, aby sa teraz venovali sebe, svojej rodine.

Viktor Vincze

Rodák z Komárna, fitness model a tréner v tom má jasno. So svojou priateľkou sa rozhodli pre karanténu, ktorú dodržiavajú už 20 dní. Svoj deň tak trávia doma pozeraním filmov, čítaním a varením. Zaviedli aj pravidelné krátke prechádzky v Prahe, kde momentálne bývajú, avšak správne v ochranných pomôckach a v dostatočnej vzdialenosti od ľudí. Po denno-denných tréningoch berie Viktor toto obdobie ako „správnu pauzu“.

https://www.instagram.com/p/B94U94gl1XS/?utm_source=ig_web_copy_link

Katalin Vargha

Majiteľka čokoládovne Chocomaze, Katalin Vargha je doma so svojimi deťmi. „Myslím si, že každý je na tom doma podobne. Bežne žijeme dosť aktívny život: deti sú v škôlke a my pracujeme, takže si zvykáme na to, ako si správne nastaviť chod dňa,“ hovorí Katalin. Pri deťoch jej pomohol denný harmonogram ako napríklad spoločné cvičenie s mamou, jazyková škola čínštiny s oteckom, voľná hra a príprava na úlohy do školy. „Popri tom som si našla tiež viac času aj pre seba, na prácu, na pravidelné varenie a kváskovanie, ktoré som už dlhšie chcela vyskúšať,“ priznala sa chocolatierka.  

Patrícia Molnárová Turiničinová

Foodblogerka a autorka knihy HIT je zdravo žiť trávi posledné dni viac-menej ako svoje bežné. Svoju prácu totiž vykonáva z domu a často prichádza s novými receptami. Naposledy sa venovala receptom z medvedieho cesnaku, ktorý stihla nazbierať ešte pred prísnejšími opatreniami kvôli koronavírusu. Okrem varenia tiež aj cvičí a pravidelne na svojom instagramovom profile robí aj live rozhovory na rôzne témy ohľadom varenia alebo zdravého životného štýlu.

View this post on Instagram

VARENIE JE UMENIE! A presviedčam sa o tom denno denne… Veľakrát prídu chvíle, keď si poviem, či som vôbec mala niekedy "zabrdnúť" do tohto fachu a či na to mám. 😔 Nie som kuchárka. Nikdy som gastro neštudovala, chýba mi veľa základných vedomostí a to teraz nehovorím o tom, že neviem spraviť dokonalý bešamel, upiecť kvalitne kačacie prsia, či pripraviť tradičný krémeš… . Niekto si možno myslí, že čo je to navariť nejaké jedlo? A viete čo? Varenie nie je iba umenie…je to aj chémia, fyzika, biológia a bohvie čo všetko ešte dokopy. A tam potom prichádzajú "problémy" pretože nie všetko so všetkým "hrá"… . Mňa práve "zradilo" obyčajné pesto! A to mám šťatie, že som ho iba včera dala von na blog. Ani vo sne by mi nenapadlo, že kyselina askorbová, ktorú som použila v domnení, že poslúži ako konzervant, mi tam narobí šarapatu. Hneď som si šla po rady a @terapiajedlom mi vysvetlila, že som ju tam vôbec nemusela dávať, konzervuje totiž sám o sebe medvedí cesnak. Nič vážne sa nestalo, nie je kvôli nej nejedlé, ibaže kyselina zreagovala s vysokým obsahom proteinov a olejovou zložkou čo znamená, že pesto tak trošku zvýšilo svoj objem a vyvrelo mi z pohárikov.🤷 Konkrétne z dvoch, takže verím, že ostatné už ostanú tak ako sú a nemusím všetky vyhadzovať. 😏 . Ja som teda okamžite bežala na blog a tú kyselinu odtiaľ jednoducho dala preč. Pesto sa nemá prečo pokaziť, ak ho budete skladovať v chlade, najlepšie v chladničke. Verím, že za jeden deň ste ho ešte nikto nerobili. Teda robiť ste ho mohli, lebo ak iba tak na jedenkrát, tak by ste si ani nevšimli, že sa niečo môže diať. No pri tom fľaškovaní by už mohol byť problém. A to by ma mrzelo. 😔 Preto vzdávam hold všetkým šéfkuchárom, kuchárom, gastro profíkom a s pokorou prijímam všetky ich rady 🙏 Viem, že toho pokazím ešte asi veľa, no dôležité je chybu si priznať a poučiť sa z nej 💪 . A tak dnes pridávam fotku k tretiemu receptu z medvedieho cesnaku, ktorý som už hádam nemala ako pokaziť. 🙈😅 Ide o kozie maslo s medvedím cesnakom, ktoré chutí božsky s čerstvým chlebíkom a reďkovkou. 🤗 . Ako vnímate gastro priemysel vy? Malina alebo drina? 🤔 #dnesvarim #omylna #kucharka

A post shared by 🍴foodblog histamin🍴 (@hitjezdravozit) on

Zdenka Záhumenská

Zdenka Záhumenská (rod. Jakešová) síce už nebýva v rodnom Komárne, ale pravidelne prispieva zo svojho terajšieho Toskánska. Čo jednoznačne lichotí nielen jej, ale i našim očiam. Na svojom Instagrame totiž pravidelne informuje aj počas aktuálnej situácie a naše dni spestruje slnečnými príspevkami zo svojej záhrady. Spoločnosť jej robia bulldog Chilli a manžel Martin Záhumenský. Počas týchto dní radi spomínajú na svoje výlety po okolí ale tiež sa venujú spoločnému vareniu, izolovaným prechádzkam po blízkom okolí alebo tiež knihe v pohodlí domu, či záhrady.

https://www.instagram.com/p/B9pMljrH9ys/?utm_source=ig_web_copy_link

Vyjadrite svoj názor