Blog 2013. 03. 06.

Fantóm KomGurMan: Litovel a Danubius

Keď som sa rozhodol robiť naše fantómové recenzie, ani som netušil, že naše mesto ukrýva toľko možností ako sa naobedovať na takzvanom menu obede. Čo je však ešte pôsobivejšie, nenájdete ani dve reštaurácie, čo by sa na seba podobali, takže písať je o čom.

komgurman

Zatiaľ sa mi celkom darí skrývať identitu, takže snáď žiadne sliny v polievke . Tiež som zaregistroval, že majiteľ reštaurácie zmenil vec, ktorú som označil za menší problém. Nie, nebojte sa, nenamýšľam si, že na podnet blogu, znamená to len, že kolečko po reštauráciach nebude len jedno. Čo je ale najdôležitejšie, môj blog má čítanosť. To znamená dve veci, je nás viac, čo radi jeme a moja práca má zmysel. Takže, dnes servírujeme ďalšie dve reštaurácie.

Litovel Pub – vitajte, tu ste doma v Komárne

Ak ste tu ešte nejedli, nepili alebo len neboli, nie ste Komárňan. Ak ste turista a chcete poznať ozajstné, dnešné Komárno, treba ísť sem. Hovorí sa, že ak chcete poznať mesto, neprechádzajte sa budovami, ale rozprávajte sa s ľuďmi. Presne o tom je aj Litovel Pub. Najprv sa budete cítiť zvláštne. Pub je zariadený proste ako pub – ako klubová krčma. Na obed sa tu zídu starí známi a obsluha ich všetkých pozná. Stále máte dojem, že títo ľudia včera spolu oslavovali a len skočili domov prezliecť sa. Teraz sa spolu najedia a vy sa najete s nimi. Chvíľu budete akoby navyše. Hostí ešte nepoznáte po mene, ale ak prídete zas, tak budete. Do Litovelu sa totiž nechodí len raz. Ak sa sem vyberiete zajtra, pozajtra prídete úplne automaticky. Je tu proste pohoda. Presne také je aj ich aj menu. Nič svetoborné, ale poteší. Skladá sa z troch jedál a nepôsobí ako od starej mami. Je to jedlo, aké by vám pripravil kamoš, ktorý vie variť najlepšie z partie.
Ak sa rozhodujem, či dnes budem obedovať v Litoveli, tak nie pre jedlo. Jedlo je tu totiž len príjemným doplnkom atmosféry. Avšak pozor, už niekoľkokrát sa mi stalo, že mi jedlo doviezli, hoc som nevedel odkiaľ je, identifikoval som Litovel. Ich strava totiž vie byť aj trošku viac ako lepšia. Môže mať svoju atmosféru a zvlášť omáčky a cestoviny tu robia skvelé.
Veľkým bonusom tohto podniku je fakt, že ak si dáte neskorý obed, potom kávu, môžete ostať aj na poobedné pivo. Pub plynule okolo vás prejde do vcelku príjemnej krčmičky. Tak sa vám môže stať, že zajtra vás čašník už osloví menom.

Danubius Zaujímavá vývarovňa

Nájdete ju na Hadovskej ceste, neďaleko Kauflandu. Je to veľmi osobitá reštaurácia, ktorú prevádzkujú mäsozávody. Mohli by sme teda predpokladať vždy čerstvé mäso. Osobitosťou tejto reštaurácie je ponuka, ktorá pozostáva z 5 – 7 jedál na výber. Porcie sú vždy vystavené, tak si môžete vybrať. Objednáva sa priamo pri pulte, kde hneď aj zaplatíte. Polievku aj jedlo vám už prinesú na stôl. Ak by som mal niektorú z komárňanských reštaurácií nazvať vývarovňa, tak túto. Na nič sa tu nehrajú, nepredpokladá sa, že sem prídete na biznis obed. Prosté stoly aj prestieranie. Naje sa tu kamionista, montér, ale videl som tam aj ľudí v oblekoch. Strava chutí domácky. Gurmána asi nenadchne, lebo sa tu používa zjavne dosť dochucovadiel, asi ako keď mladá gazdinka chce spraviť zaručene dobré jedlo a pomôže si bujónom.  Ak však chcete prísť, sadnúť si, najesť sa dosýta a odísť behom pár minút, ste tu správne. Obsluha je  primeraná prostrediu. Moc sa nediskutuje, oznámite, čo chcete a keď dojete, vezmú spred vás tanier. Druhé jedlo máte na stole ešte skôr akoby ste dojedli polievku. Do tejto reštaurácie ste sa prišli najesť, nie po zážitok. Ani ho tu nečakajte. Budete najedení, ale o hodinu si nespomeniete, kto vás obsluhoval, ani čo ste jedli. Sú však chvíle, keď od obeda očakávate presne toto.

Plusy: najete sa rýchlo, vyberáte si pohľadom priamo na porcie

Mínusy: prostredie a spôsob podávania jedál aj ich úprava pôsobí ako… ako z vývarovne…

-Fantóm KomGurMan-

menu