Región 2014. 03. 07.

Ocenili vodiča a záchranára roka

Už po tretíkrát sa v záchrannej zdravotnej službe ZaMED Komárno uskutočnilo vyhlasovanie ceny Vodič roka a Záchranár roka. Zámerom je oceniť výnimočné úsilie a prístup k povolaniu záchranára zamestnancov záchrannej zdravotnej služby (ZZS) ZaMED, zvyšovanie spoločenského uznania a povedomia o ľuďoch, ktorí svoj život zasvätili pomoci druhým.

Nebolo jednoduché vybrať najlepšieho vodiča a najlepšieho záchranára spomedzi vyše štvrť tisícky záchranárov pracujúcich pre ZZS ZaMED v Komárne. Napokon sa Záchranárom roka 2013 stal Vendelín Ollári zo stanice Rýchlej lekárskej pomoci Šamorín a vodičom roka 2013 Roland Laca zo stanice Rýchlej zdravotnej pomoci Komjatice.

Na Vendelínovi Ollárim je výnimočný najmä jeho životný príbeh služby v záchrannej zdravotnej službe. V ZZS začínal ako radový vodič, následne sa vypracoval na záchranára a v súčasnosti je už vedúcim záchranárom stanice RLP Šamorín. Tvrdou prácou a vlastnou húževnatosťou si postupne dopĺňal zdravotnícke vzdelanie a rozvíjal svoje schopnosti. Popri zamestnaní vyštudoval odbor Zdravotnícky záchranár na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave, v roku 2013 ukončil bakalárske štúdium v odbore Urgentná zdravotná starostlivosť na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

ollari 11

Dobrovoľne vo voľnom čase vykonával stáže v nemocnici na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, aby si rozšíril zručnosti a nadobudol skúsenosti, ktoré v súčasnosti využíva pri svojej každodennej práci v ZaMEDe.

Prácu v ZZS spoznal v roku 2013 aj z opačnej strany, keď pri ceste autom na pohreb kolegovho otca vážne havaroval a bol odkázaný na pomoc kolegov zo ZZS ZaMED. Vendelín Ollári (prezývaný kolegami Vendy) je vďaka jeho obdivuhodnému príbehu služby v záchrannej zdravotnej službe príkladom a inšpiráciou pre všetkých svojich kolegov.

Roland Laca pracuje v záchrannej zdravotnej službe ZaMED od jej založenia v roku 2006. Prácu v zdravotníctve začal ako ošetrovateľ v nemocnici, kde sa popri práci kvalifikoval v stredoškolskom odbore zdravotnícky asistent. Následne pokračoval popri práci v štúdiu stredoškolského odboru zdravotnícky záchranár, na ktoré nadviazal vysokoškolským bakalárskym štúdiom v odbore Sociálna práca na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety.

laca_polak_2013_vodic-roka 11

Roland je pravidelným darcom krvi a vo veku 31 rokov je už držiteľom striebornej Jánskeho plakety. Kolegovia ho vyzdvihujú ako rozvážneho, aktívneho a bezkonfliktného tímového hráča. Ochotne sa vo voľnom čase zúčastňuje na mimopracovných aktivitách, ktoré propagujú prácu záchranárov, ako napríklad na ukážkach práce pre deti v materských a základných školách. Okrem výborného zdravotníckeho zvládania zásahov v posádke RZP Komjatice je Roland Laca aj vynikajúcim vodičom, ktorý viac ako polovicu roku 2013 dosahoval hodnotenie „A“ vo všetkých sledovaných parametroch štýlu jazdy bez zapnutého majáku. (zrýchlenie, brzdenie, komfort jazdy)

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie ocenení prebehlo 19. februára 2014 v sídle ZaMED v Komárne. Ocenení okrem diplomu získali aj pamätný zlatý medailón a finančnú odmenu.

(zdroj a foto: sme.sk)